Modellen onderschatten de temperaturen

Advertentie
Mijn weer
 • Meerdaagse voor Ukkel voorziet zomerse temperaturen.

  Vanaf dag 7 zien we een forse daling van de maxima, die nadien ook aanhoudt. Een terugkerende tendens, die de afgelopen weken niet bleek te kloppen.

  In de Limburgse Kempen is opnieuw kans op een hittegolf, indien het een graadje warmer wordt.

 • Modellen onderschatten de temperaturen
  17.07.2015 13:32

  Opvallend de laatste weken is dat de weermodellen de verwachte maximumtemperatuur op lange termijn lijken te onderschatten. Vanaf ongeveer de zevende dag in de lange termijn zien we vaak een flinke daling in de te verwachten maxima. Naarmate we dan die dag naderen corrigeren de modellen deze verwachting en uiteindelijk komen we een stuk hoger uit dan inistiëel aangegeven.

  • Advertentie

  Een mogelijke oorzaak van dit fenomeen is het erg droge voorjaar dat we gekend hebben. Hierdoor zit er weinig vocht in de bodem en kan op warme dagen alle energie van de zon meteen gebruikt worden op de lucht om te warmen. In de meeste langetermijnmodellen wordt er rekening gehouden met de klimatologie. Gezien we meestal een eerder vochtig voorjaar hebben wordt dit echter meegerekend in de modellen. Bij meer vocht in de bodem, zal een deel van de energie van de zon moeten dienen om de bodem uit te drogen, alvorens deze optimaal de lucht erboven kan opwarmen.

  Met deze redenering kunnen we ook de vrij hoge temperaturen die we tot nu deze zomer mochten ervaren, verklaren. Immers van zodra de wind een meer zuidelijke sector kiest wordt er warmere lucht aangevoerd. Dit in combinatie met de droge bodem, waarbij de energie van de zon dadelijk aangewend kan worden om de lucht op te warmen, levert al vlug een verschil van een graad of 5 op met de normalen van deze periode  (rond 22 graden). Het is dan ook niet verwonderlijk dat we bij zuidwestenwinden gemakkelijk aan 25 graden en meer geraken. Ook de tropische temperaturen van de afgelopen periode werden gemakkelijker bereikt dan met een vochtige ondergrond.

  Indien het de volgende weken voldoende droog blijft (één bui maakt geen verschil, maar als we enkele dagen met veel neerslag kennen, dan zal de bodem niet meer zo droog zijn) is de kans groot dat er nog een hittegolf  zich zal aanmelden. Zeker voor het zuiden van het land en de Kempen is een tweede hittegolf best mogelijk. De voornaamste voorwaarden om een nieuwe hittegolf te  kunnen krijgen, kunnen we simpelweg terugbrengen tot twee parameters. De neerslag moet beperkt blijven en we hebben wind nodig uit een zuidelijke sector (van zuid-zuidwest tot zuidoost).

   

  Door: MN