Wateroverlast !

Advertentie
Mijn weer
 • Bliksemschicht van afgelopen nacht

  Morgennacht word de depressie boven Nederland verwacht. Ten zuidwesten van de kern bevindt zich een sterk windveld.

 • Wateroverlast !
  08.08.2018 14:12

  Onweer, overvloedige neerslag en zware windstoten
  We kregen er afgelopen nacht lokaal al mee te maken. Vooral de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen kregen het daarbij zwaar te verduren. Echter ook in Limburg werd er melding gemaakt van een weggewaaid tuinhuisje en in Vlaams-Brabant sloeg de bliksem in een dak. Toch bleven er ook een aantal regio’s gevrijwaard. Sommige gebieden hebben nauwelijks een drup regen gehad.  
  Van de tropische warmte zijn we nu even verlost en het ziet er naar uit dat we donderdag opnieuw flink wat neerslag mogen verwachten.

  • Advertentie

  Er is hemelwater nodig :
  De droogte begon reeds op veel plaatsen in ons land problematisch te worden. Er moest al zuinig met het water omgesprongen worden en in verschillende provincies was het sproeien al aan banden gelegd. De grond was dan ook op veel plaatsen kurkdroog. De regen van afgelopen nacht heeft de waterreserves nog lang niet kunnen aanvullen, daarvoor moet er nog heel wat meer vallen. Laten we hopen dat het niet allemaal in één keer komt. Nabij de Pyrneeën ontwikkelt zich de volgende 24 uur een venijnig lagedrukgebied die vervolgens met stevige buien richting ons land uitkomt.

   

  Onzeker
  De verwachting is echter vrij onzeker. Immers het lagedrukgebied moet nog ontwikkelen en de intensiteit is helemaal nog niet zeker. Meerdere weermodellen voorzien echter een sterk uitdiepende depressie die vanuit Zuid-Frankrijk naar het noorden trekt. De depressiekern zou over het westen van ons land richting Nederland trekken om laat morgenavond ter hooge van Amsterdam aan te komen. In het kielzog van deze depressie komt er tijdelijk een erg krachtig windveld te staan.

  Wind en regen
  Bij het krachtig windveld zouden er over ons land rukwinden kunnen voorkomen tot 80 of 90 km/u. Wanneer de depressie Nederland bereikt, heeft deze nog aan kracht gewonnen en zouden er windstoten van 100 km/u kunnen voorkomen. Is de depressie krachtiger boven ons land, dan zouden ook wij kunnen te maken krijgen met windstoten van 100 km/u. Voorlopig berekenen de weermodellen de felste wind over de Westhoek, maar ook dit is weer onzeker. Gaat de depressie meer oostwaarts dan kan het hele land met veel wind te maken krijgen. Bovnedien wordt er ook veel neerslag berekend. Deze neerslag valt dan nog op een harde, kurkdroge bodem, waarbij deze moeilijk in de grond dringt. De kans op wateroverlast is dan ook erg groot.

  Waarschuwing :
  In ieder geval een waarschuwing is wel op zijn plaats. Haast alle weermodellen voorzien veel neerslag over onze streken. Dat kan oplopen tot 35 mm in het westen van het land. Bovendien is de onstabiliteit erg groot en zijn er zware onweersbuien mogelijk. De meest actieve onweders worden dan weer over het centrum en het oosten vewacht. Hierbij kan er ook op korte tijd overvloedige neerslag vallen en zijn er zware windstoten mogelijk. Op zee kan het zelfs flink tekeer gaan, het amerikaanse weermodel voorziet zelfs tijdelijk 9 Bft en dat betekend stormweer. Een waarschuwing voor zware windstoten en overvloedige neerslag is zeker wel op zijn plaats.

  Door: Michel Nulens