November 2017

Advertentie
Mijn weer
 • Neerslag, temperatuur, wind, zonneschijn (wolken) geven een indikatie over de maand november.

  De volgende dagen wordt het stelselmatig kouder volgens de voorspellingsgrafiek. Hoe zat het nu met november ?

 • November 2017
  05.12.2017 15:37

  Temperatuur
  Wat de temperatuur betreft was het in ieder geval een erg normale novembermaand met gemiddeld 6,6 graden. Normaal hebben we een gemiddelde van 6,8 graden. Ook de gemiddelde maximumtemperatuur was erg normaal met 9,4 graden tegenover normaal 9,5 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur kwam perfect overeen met de normalen van 4,1 graden.

  • Advertentie

   

  Neerslag
  Er viel echter wel behoorlijk wat neerslag, zeker de neerslagdagen waren aan de hoge kant met 24. Normaal noteren we voor november 18,8 neerslagdagen. Daarbij viel er een totaal van 105,9 mm hemelwater. Dat is toch een flinke scheut meer dan de normale 76,4 mm. Bovendien kwamen er 2 dagen voor met sneeuw en werder liefst 6 keer onweer waargenomen. Normaal is dat 3,9 keer.

   

  Wind, zon, luchtdruk, vochtigheid
  De wind was wat minder aanwezig dan normaal met 3.1 m/s tegenover normaal 3.8 m/s. De richting was zoals het hoort te zijn uit het zuidwesten. Dan komen we tot het item van somberheid. Dat meten we door het aantal zonne-uren. Normaal is dit 66:17 uur en dit jaar mochten we voor november 67:01 uur noteren. Perfect normaal dus. 
  Ook de luchtdruk en relatieve vochtigheid waren normaal met een gemiddelde luchtdruk van 1015,7 hPa en 87 procent.

   

  Besluit
  November 2017 kende een normaal aantal uren zonneschijn. Normaal wil evenwel zeggen dat het best wel een sombere maand was. Immers november hoort tot de somberste maanden van het jaar in ons land. Opvallend was wel de neerslag die boven de normale waarden uitkwam, zowel in kwantiteit als aantal dagen. Dus november 2017 was zoals deze hoort te zijn, somber en nat.

  Door: Michel Nulens