Sombere augustusmaand

Advertentie
Mijn weer
 • Tussen twee storingen door, zaten er enkele zonnige dagen bij. Met een westelijke stroming bleef de temperatuur wel gematigd. Foto: Dennis Kemp

  Een donkere rolwolk drijft voor een pittige onweerswolk uit. Foto: Jens Van den Brande

  Tornado's komen ook in België voor. Hier een archieffoto van Karel Holvoet op 1 oktober 2006 in Waals-Brabant.

 • Sombere augustusmaand
  01.09.2008 15:06

  Normale temperaturen, maar somber

  • Advertentie

  Waarom deze zomer vaak een “slecht weer” gevoel in de lucht hing, wordt beantwoord in de cijfers van de maand augustus. Neerslag en temperaturen waren normaal, zij het wat aan de natte en zachte kant, maar qua zonneschijn viel het tegen. Normaal hebben we recht op ongeveer 190 uren zon, terwijl het dit jaar slechts 138 uren werden. Een getal dat om de 6 jaar wel eens voorkomt en dus eerder als abnormaal omschreven wordt. De laatste dagen verliepen zelfs grotendeels grijs en leek de herfst vroeg van start te gaan. Plaatselijk werd de zon 4 achtereenvolgende dagen niet gezien!  Op de valreep was het weekend, 30 en 31 augustus, zonnig en warm. Het kon bovendien nog somberder, zoals in augustus 2006, toen er slechts 95 zonne-uren werden opgetekend.

  De neerslag bedroeg bijna 90 l/m² te Ukkel, terwijl dat normaal zo’n 75 l/m² is. De gemiddelde temperatuur lag op 17.6°C, de norm is 16.8°C. Opmerkelijk is dat de temperatuur overdag vaak dicht bij de normale waarde lag, zo’n 22 graden. Een erg vlakke maand dus met weinig hoogtes en laagtes. Warme avonden waren er dus ook niet veel, waardoor het zomergevoel er nauwelijks was. Sommige nachten verliepen zelfs fris, zoals 15 en 16 augustus. De temperatuur duikte onder 10 graden en in Elsenborn werd er minimaal 2.4°C genoteerd. Toch waren er enkele hoogtepunten, zoals 6 en 31 augustus, toen maximumtemperaturen rond 28 graden gemeten werden. Nergens werd het 30 graden, officieel, want de Kempen haalde precies 29.9°C.

  Onweersmaand

  Er kwam een normaal aantal onweders voor, 11 keer werd er ergens in het land onweer gehoord. Enkele onweders waren van het zware type. Zo ontstond er, tijdens een onweer te Hautmont, niet ver van de Belgische grens een tornado.Dit zijn krachtige windhozen die ontstaan bij onweders van het supercel-type. Door een zuidelijke hoogtestroming werden buienlijnen in hun oostelijke beweging gehinderd. Hierdoor konden een aantal plaatsen grote neerslaghoeveelheden noteren. Op 4 augustus kwamen in het centrum en oosten van het land enkele pittige onweersbuien voor. In Diest viel er 35 liter, in Bevekom zelfs 43 liter, waarmee ze in korte tijd de helft van hun maandtotaal te verwerken krijgen. Niet te verwonderen dat er dan heel wat kelders onder water liepen. Op 6 augustus werd het broeierig warm en kwam de temperatuur ruim boven 25 graden uit. Op 7 augustus werd het westen, in het bijzonder de kustregio door onweders geteisterd. Oostende tapte 42 liter op een etmaal. Op dinsdag 12 augustus trokken enkele stevige onweersbuien door het land. De foto hiernaast werd tijdens de avonduren in de buurt van Zandhoven, in de westelijke Kempen, genomen. De rolwolk, die een dreigende indruk geeft, schuift voor de onweersbui en wijst vaak op hevig onweer met gemene windstoten. De laatste dag van de maand werd vooral het westen van het land, West-Vlaanderen en Henegouwen, getrakteerd op onweer. Neerslagtotalen lagen plaatselijk rond 20 l/m².

  Bron data: KMI

  Foto voorpagina: Jens Van den Brande

  Door: DH