Orkanenen en ons weer

Advertentie
Mijn weer
 • Een beeld van in de verte.

  Een map van de temperatuur van het zeewater en waar op dat moment orkanen voorkomen. (van Noodweer Benelux)

 • Orkanenen en ons weer
  30.08.2016 14:57

  Ontstaan
  De theorie leert ons dat orkanen meestal ontstaan boven zeewater van meer dan 25 °C. Eerst ontstaat er een krachtige depressive die vervolgens met de juiste windshering en onstabiliteit kan uitgroeien tot een tropische cycloon, orkaan of tyfoon. In de Atlantische Oceaan is dat meestal aan de Westkust van Afrika.

  • Advertentie

  Deze volgt dan de algemene windstrominge en trekt richting Amerika om daar ten volle ontwikkeling te komen. Vervolgens schuift de orkaan naar het noorden om dan met de windstromingen richting West-Europa te komen. Ondertussen is dermate koude lucht aan toegevoegd dat de orkaan meestal is afgezwakt tot een storm.

  Orkaanseizoen
  Het orkaanseizoen begint op 1 augustus, maar zelden zien we restanten van orkanen dan al naar onze streken afzakken. Meestal is dat pas eind augustus/September en ook de volgende maanden. Wij ervaren dit dikwijls als de fameuse herfststormen. Echter ook al komen de restanten van orkanen niet tot bij ons, ze kunnen de weerkaarten en de voorspellingen wel duchtig beïnvloeden.

  Invloed op de weerkaarten
  Omdat weerkaarten van een relatief grootmazig gebied voorzien zijn, kan het al eens gebeuren da teen kleinere orkaan niet wordt opgemerkt en pas laat op de kaarten tevoorschijn komt. Het gevolg is dat de voorspelling van langere termijn dan plots helemaal omslaat. Wordt het toch opgemerkt dan kunnen de invloeden zo sterk zijn, dat berekeningen door de computer in het honderd lopen. De verwachting op lange termijn is dan erg onzeker.

  Herfststormen en nazomer
  Zoals eerder vermeld kennen we de invloed vooral als de herfststormen, maar indien een restant van een orkaan via Engeland naar het noorden schuift, om dan verder af te zwakken, kan dat een zeer gunstige invloed hebben voor het Europese vasteland. De stroming wordt onder invloed van die restanten dan zuidelijk, waarbij erg warme lucht wordt aangevoerd. Een fameuse nazomer is dan mogelijk.

   

  Images : Noodweer Benelux