Sneeuw in Ardennen

Advertentie
Mijn weer
 • Tussen een lagedrukgebied boven Denemarken en een hogedrukblokkade boven de Atlantische Oceaan tot aan Groenland, wordt er onstabiele maritieme polaire lucht aangevoerd.

  Op het radarbeeld van vanmorgen is de sneeuw (rood) en de buien met onweer te zien.

  Beeld van Mont-Rigi (670m) met ongeveer 10 cm sneeuw. Bron: KMI

  De sneeuw bleef op het hoogste punt van België de hele dag liggen. Bron: KMI

  Beeld van Wideumont (545m) van deze ochtend. Bron: KMI

  De sneeuw was er in de namiddag verdwenen. Bron: KMI

 • Sneeuw in Ardennen
  26.04.2016 15:37

  Er ligt sneeuw in de Ardennen. Op de Botrange lag ie deze morgen tot 10 cm dik. En de sneeuw is op de hoogste delen blijven liggen. De volgende dagen verwachten we voor de Ardennen nog meer sneeuw, tot lokaal 15 cm erbij. Eerder bijzonder, maar in het verleden is het nog gebeurd.

  • Advertentie

  Sneeuw in Ardennen
  Er lag vanmorgen een sneeuwlaag van ongeveer 10 cm op het hoogste punt van België. Ook elders in de Ardennen lag er een laag sneeuw, al was die niet zo dik en verdween die in de loop van de dag. Op het hoogste punt, bijna 700 m hoogte, is de sneeuw overigens de hele dag blijven liggen. Lager, bijvoorbeeld in Wideumont, was de sneeuw rond de middag grotendeels al weg. Ondertussen (in de late namiddag) is het ook daar opnieuw beginnen sneeuwen.

  Nog meer sneeuw
  Morgen woensdag verwachten we opnieuw sneeuwbuien, die nog een aantal cm erbij doen. Lokaal, dus wellicht enkel op de Hoge Venen, komt daar tot 15 cm bij. Voor een prachtige sneeuwwandeling eind april moet je dus in die omgeving vertoeven. Een uitzonderlijke ervaring, lijkt me. Ook donderdag is er nog een mogelijkheid om een prachtige winterwandeling te maken, want het kwik ligt overdag slechts rond 2 of 3 graden. De zon heeft al veel kracht, waardoor de sneeuwlaag wellicht snel kleiner wordt. Op vrijdag wordt het merkelijk zachter en dooit de sneeuw ook daar weg.

  In het verleden
  Hoe anders was het exact 9 jaar geleden, in 2007 toen de aprilmaand overigens recordzacht werd. Het werd destijds in de namiddag 27 graden. Ongeveer 20 graden kouder tekenden we vandaag dinsdag op, zo’n 7 graden. Tijdens de buien lag het kwik zelfs lager en was het met de wind ronduit guur.

  Anders kon het ook. Op 20 april 1999 lag er in Koksijde 3 cm sneeuw. In de Ardennen, Saint-Hubert, lag er op 29 april 1985 (na een koude winter) zo’n 12 cm sneeuw. Op 4 mei 1979, ook na een koude en sneeuwrijke winter, werd het nog straffer: op de Botrange lag er 12 cm. De lente was toen ook ver te zoeken.

  Door: Dirk Hostens