Onweer

Advertentie
Mijn weer
 • Vanmiddag liggen de onweershaarden klaar boven het noorden van Frankrijk. Vanavond verwachten we de onweerslijn boven ons land.

  Onweersdagen in België, tussen 2004 en 2013. Bron: KMI

  Onweersdagen in Europa. Bron: KNMI

 • Onweer
  13.08.2015 15:02

  Vanavond komt het opnieuw tot onweer op verschillende plaatsen. Dat betekent dat we opnieuw moeten rekening houden met zware windstoten en hevige rukwinden. Warm en vochtig weer is gunstig voor het ontstaan voor onweer. Het onweert overigens vaak in ons land.

  • Advertentie

  Warm weer
  Zware onweersbuien ontstaan doorgaans in de zomer. Dan is er, zoals vandaag en ook deels morgen vrijdag, genoeg warmte en dus energie in de atmosfeer. Daarnaast hebben we ook vocht nodig. Vanavond draait de wind naar het zuiden, waarmee de droge oostenwind plaats maakt voor een vochtigere luchtsoort. Waar deze twee winden elkaar tegen komen, krijgt de lucht ook een extra duw naar boven. Dat zorgt dat zich nog vlotter onweders kunnen ontwikkelen. Morgen vrijdag wordt het iets minder warm, maar met temperaturen van ruim 25 graden en een hoge luchtvochtigheid, kunnen er zich vlot opnieuw onweershaarden vormen. Vanaf zaterdag wordt het een stuk frisser, wat dan ook betekent dat de kans op onweer erg klein is. We krijgen dan gewone regenbuien. De dagen erna zorgt een opbouwend hogedrukgebied ten westen van ons voor een stabilisatie, waardoor het wellicht dan opnieuw droog wordt. Het is dan wachten op een nieuwe ‘push’ van warme en vochtige lucht, vooraleer het tot onweer kan komen. Voorlopig ziet dat er niet uit, vermits de lucht later in de week uit een oostelijke, dus droge, richting komt.

  Vaak onweer?
  Mensen zullen gemakkelijk zeggen dat het in ons land vaak onweert. Dat is eigenlijk wel zo als je vergelijkt met andere Europese regio’s. In ons land ligt het aantal onweersdagen voor een specifieke plaats tussen 10 en 20 dagen per jaar. Dit zijn alvast cijfers van het KMI. Andere bronnen waaronder het KNMI liggen net iets hoger met lokaal rond 25 dagen per jaar gedonder. Voorlopig gaan we ook niet dieper op in op de vraag hoe men aan deze cijfers komt. Wel is het opvallend dat ons land meer onweersdagen heeft dan de Britse Eilanden en de Scandinavische landen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat die landen minder warme dagen kennen dan ons land. In het zuiden van Spanje, Italië en het uiterste zuiden van Frankrijk hebben ook minder onweer. Dit komt dan weer door het feit dat dit drogere regio’s zijn, ofwel er minder vocht voorradig is om onweer te doen ontstaan. Daarnaast hebben we ook regio’s met meer onweer. Dat is bijvoorbeeld het noorden van Spanje, het zuidwesten en oosten van Frankrijk en de noordwestelijke Alpenlanden. Het groot aantal onweders is daar uiteraard te verklaren door de aanwezigheid van middel- of hooggebergtes. In ons land ontweert het minst in de Westhoek en het meest in de Noorderkempen, Lotharingen en de hoge Ardennen. Aan de kust kunnen ze het meest onweer ervaren aan de oostkust, nabij Knokke.

  Bronnen: KMI, KNMI

  Door: DH