Winterprik !

Advertentie
Mijn weer
 • Grote delen van Europa krijgen te maken met een koude inval, zoals het kaartje laat zien.

  De vooruitzichten voor Athene, erg lage maxima.

  In Reykjavik daarentegen worden hoge maxima voor de tijd van het jaar verwacht.

 • Winterprik !
  07.02.2017 15:26

  Koude lucht
  De weermodellen bevestigen de invloed van een krachtig Hogeluchtdrukgebied boven Scandinavië, dat koude lucht naar onze streken zal sturen. Deze koude lucht bereikt reeds onze regio in de volgende 24 uur, waarbij volgende nacht het kwik onder het vriespunt kan dalen. De dagen nadien vriest het algemeen en haalt het kwik overdag slechts een graad of 2. Daarbij is er vooral op donderdag en vrijdag veel zon. Het weekend wordt wat onzeker. Het model van ECMWF voorziet zwakke storingen die tot onze streken kunnen doordringen met bewolking en mogelijk ook wat winterse neerslag. Het Amerikaanse model houdt het echter op droog weer, al zijn er ook wat meer wolken. De invloed van het hoog blijft ook na het weekend nog aanwezig met droog en zonnig weer. Tijdens de nachten vriest het en overdag zou het kwik toch wat hoger uitkomen.

  • Advertentie

  Ook elders in Europa koud
  Het hogeluchtdrukgebied zorgt niet enkel bij ons voor erg koude lucht, maar over vrijwel heel Centraal- en Oost-Europa. In Rusland is het bijzonder koud met maxima die lokaal niet boven -20 graden uitkomen. Vandaag werd het in Moskou bv niet warmer dan -15 graden en daalde het kwik afgelopen nacht tot -25 graden.

  Weekend koud tot Middellandse-Zee
  De koude dringt door tot het Middellands Zeegebied. Zo neemt het kwik tijdens het weekend ook in Griekenlans een flinke duik. Zondag worden maxima van 7 graden verwacht in Athene, waar het nu normaal 15 à 16 graden zou moeten zijn. In de Turkse hoofdstad, Ankara, wordt hte zondag slechts 3 graden en vriest het algemeen in de ochtend. Na het weekend duikt het kwik er ’s nachts zelfs tot -7 graden en komen de maxima amper boven het vriespunt uit.  

  Warm in het noorden, Groenland en Ijsland
  Aan de westelijke flank van het hogeluchtdrukgebied wordt dan weer warmere lucht ver naar het noorden gestuwd. Zo bereikt zachte lucht in het weekend Ijsland met maxima in Reykjavik rond 8 graden. Helaas gaat dit gepaard met regen. Ook in Groenland komen de temperaturen een flink stuk hoger uit dan de normale waarden, al is het er wel nog winters met -1 graad en sneeuwval.

  Door: Michel Nulens