Tornado seizoen Amerika vollop bezig

Advertentie
Mijn weer
 • Spectaculaire beelden, daar gaat het de tornadojagers om.

  Op deze kaart kan je zien waar de tornado's voorkomen in de wereld.

 • Tornado seizoen Amerika vollop bezig
  14.03.2017 15:23

  Tornado Alley
  Wie al eens met het weer bezig is, zal ongetwijfeld wel al beelden op het internet gevonden hebben van de tornado’s in het Midden Westen van Amerika. Het is dan ook een allom bekend gebied dat zijn naam niet gestolen heeft “Tornado Alley”. Het gebied is uitgestrekt over de staten Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska en South Dakota. In dit vrij vlak gebied stroomt warme lucht in het voorjaar vanuit de Golf van Mexico ver naar het noorden. Dit jaar is het tornado seizoen echter al erg vroeg begonnen.

  • Advertentie

  Warme lucht, onstabiliteit, voldoende vocht en windschering
  Tussen droge lucht uit het zuidwesten en warme vochtige lucht vanuit het zuiden of het zuidoosten vormt zich een zone waarin sterk stijgende luchtbewegingen voorkomen. Bij voldoende grote onstabiliteit (meestal in het voorjaar) en voldoende vocht in de atmosfeer kunnen er vlug zware buien ontstaan. Bij een goed ontwikkelde straalstroom wordt er een extra impuls aan de buien gegeven. Immers er ontstaat dan een sterke windschering. Dit wilt zeggen dat de wind aan de grond sterk verschilt met de wind op grotere hoogte (richting of sterkte). Deze windschering is nodig om de buien te laten draaien en dan kunnen ze ook uitgroeien tot supercellen. De afgelopen dagen werd aan deze voorwaarden voldaan en waren er verschillende tornado’s.

   

  Tornado’s ook in Europa
  Vaak denken we dat het een ver van ons bed show is, echter ook in Europa komen er vaker tornado’s voor dan we denken. De Po-valei in Italië is daar een goed voorbeeld van. Er komen daar immers vaak tornado’s voor. De onstabiliteit krijg je door de lucht die langs de bergketens de hoogte in gedwongen wordt. Deze lucht is dan afkomstig van de Adriatische zee en is warm en vochtig. De ingrediënten voor tornado’s is daarbij dan ook voorhanden.

  Dichter bij huis
  Dichter bij huis worden ook af en toe tornado’s waargenomen, maar de frequentie is minder hoog. Je kan zelfs een lijste terug vinden op Wikipedia van alle tornado’s die tot nu in Europa zijn voorgekomen. De eerste dateert van 31 december 788 en de laatste die er momenteel opstaat, is van November 2016 (Rome). 
  In de Benelux zijn ook al enkele tornado’s waargenomen. Het wordt algemeen verwacht dat met het opwarmen van de aarde de frequentie van tornado’s zal toenemen, ook in de Lage Landen.

  Door: Michel Nulens