Eerste gladde wegen in Vlaanderen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Verse sneeuwval op de snowcam in Humain van het KMI.

  Figuur 2: Grafiek van de temperatuur de komende dagen en nachten.

 • Eerste gladde wegen in Vlaanderen
  21.11.2015 16:06

  Vandaag werd er lucht van polaire oorsprong over ons land aangevoerd, deze lucht legde al een heel traject af over de Noordzee waardoor er boven het relatief warme zeewater buien ontstaan. Deze buien werden vandaag lokaal winters in ons land, in het zuiden viel er bovendien zelfs een laagje sneeuw. Ook morgen wordt er nog neerslag en winterse neerslag verwacht en samen met de dalende temperaturen kan die voor problemen geven op de wegen.

  • Advertentie

  Ijsplekken

  Vannacht blijft het bewolkt waardoor de afkoeling ook beperkt blijft. Ten zuiden van Samber en Maas gaat het wel vriezen op verschillende plaatsen. Daar kunnen dan ijsplekken ontstaan ten gevolge van bevriezing van natte weggedeelten. In Vlaanderen liggen de minima nog net boven het vriespunt op de meeste plaatsen, vannacht is er dus enkel kans op lokale ijsplekken op bruggen en andere vorstgevoelige plaatsen.

  Tijdens de nacht van zondag op maandag klaart het echter helemaal op waardoor de temperaturen een steile duik nemen onder de open sterrenhemel. Hierdoor wordt de grens van 0 °C bereikt op veel plaatsen. In combinatie met een nat wegdek geeft dit aanleiding tot gladde ijsplekken. Veel gemeenten zullen dus een eerste maal moeten strooien dit jaar zodat de ochtendspits niet al teveel problemen zal ondervinden.

  Opnieuw zachter herfstweer

  De winterprik duurt echter maar kort. Dinsdag en woensdag brengt een storing alweer zachtere lucht naar onze streken. Er wordt opnieuw wisselvallig, winderig en nat herfstweer verwacht.

   

  Door: SH