Koude-inval in Canada en de VS

Advertentie
Mijn weer
 • Maandagochtend lag er op de luchthaven van Toronto verschillende centimeters sneeuw. Bron: TravelCams

  Op de scheiding tussen de ijskoude en droge landlucht en de vochtige warme lucht uit de Golf van Mexico viel er lokaal een flink pak sneeuw.

  Dinsdagochtend (14u onze tijd) komt de koude lucht nog verder naar het zuiden.

  De sneeuwlaag (in cm) die dinsdag om 8u onze tijd werd gemeten.

  Zaterdag verwachten we een nieuwe inval van Arctische lucht, die ontstaat tussen een hogedrukgebied boven het Canadese binnenland en een lagedrukgebied over het noordoosten van Canada.

  De vooruitzichten voor Toronto bieden een winterse week met op zaterdag opnieuw een ijsdag. Ook voor die regio is dat voor april toch vrij bijzonder.

 • Koude-inval in Canada en de VS
  05.04.2016 12:55

  De winter heeft grote delen van oostelijk Canada en de oostkust van de VS opnieuw in zijn greep. Lokaal viel er bijna 20 cm. Ook de volgende dagen verwachten we daar nog koud weer.

  • Advertentie

  Arctic Outbreak
  De winter heeft het oosten van de VS en Canada opnieuw stevig in zijn greep met het binnenkomen van Artische lucht. Deze lucht komt vanuit het diep bevroren en besneeuwde binnenland van Canada. Zo’n koude invallen komen in de winter geregeld voor aan de oostkust van de VS en Canada, maar in april zorgt dit wel soms voor verassingen. Een dergelijke inval van koude lucht wordt in het gebied ook een ‘Arctic Outbreak’ genoemd. Een beetje vergelijkbaar met onze winterinvallen in Europa die soms ook wel de ‘Siberische Express’ wordt genoemd, die ontstaat als er een blokkerend hogedrukgebied boven Scandinavië ontstaat.

  Pakje sneeuw
  Op de scheiding tussen de ijskoude en droge landlucht en de vochtige warme lucht uit de Golf van Mexico viel er lokaal een flink pak sneeuw. Op dit Artische front was er zelfs sprake van sneeuwstormen door het voorkomen van een krachtige westelijke wind . In de warme lucht viel er gewoon regen. Steden rond de grote Meren kregen een sneeuwlaag en ook verder naar de oostkust zelfs viel er toch ver naar het zuiden sneeuw, zoals in Boston en delen van de staat New York. Op vele plaatsen ligt er nu in de regio 1 tot 10 cm, maar lokaal ligt er bijna 20 cm, zoals in Hamilton (nabij Toronto), waar zich ook de Canadese vestiging van MeteoGroup bevindt. Al deze gegevens komen van de officiële waarnemingen van de luchthavens. Als we kijken naar de regio Québec, dan zien we dat er grote verschillen zijn in sneeuwdikte. Op vele plaatsen ligt er zelfs tot in het zuiden 30 tot 50 cm sneeuw. Lokaal ligt er zelfs tot bijna een meter sneeuw, waarbij het station wel al op bijna 700 m ligt (Foret Montmorency).

  Aanhoudend winters
  De komende dagen blijft het in de regio vrij winters. Op zaterdag trekt er overigens een nieuwe portie koude poollucht naar het zuiden. De kans dat we uit de regio opnieuw winterse beelden gaan krijgen, is dus vrij groot. In de loop van volgende week (week van 11 april) komt er dan wellicht dan toch een verzachting met temperaturen die richting 10 graden of meer gaan.

  Door: Dirk Hostens