Hoe warm was juli 2018?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Niet alleen juli 2018 was erg warm, ook de rest van het jaar verliep te warm, met uitzondering van februari (dat dan weer erg droog was). Bron: KMI

  Figuur 2: De ruimtelijke variëteit van maxima en afwijkingen van de maxima tov de gemiddelde maxima. Bron: KMI

  Figuur 3: Vergelijking van het radarbeeld van 26/07 tov de ruimtelijke verdeling van de neerslag tijdens juli 2018. Bron: KMI/Buienradar

 • Hoe warm was juli 2018?
  01.08.2018 14:24

  Juli 2018 is op zijn minst uitzonderlijk te noemen op meteorologisch vlak. Iedereen in België kreunde onder de aanhoudende hitte en droogte, om niet te spreken van de dor-bruine natuur. Door de opbouw van hogedrukgebieden over de Atlantische oceaan en West-Europa werd de straalstroom en koude lucht naar het noorden verdreven. Er ontstond een geblokkeerde situatie waarbij we wekenlang droge en warme landlucht aangevoerd kregen. Er wordt de laatste dagen veel gesproken over weerrecords in de media, maar welke records werden nu echt gebroken?

  • Advertentie

  Dagrecords

  Iedereen heeft de berichten zeker al weten passeren: deze dag was de warmste zoveelste juli ooit. Dit wilt echter niets zeggen op meteorologisch vlak. Dezelfde datum valt namelijk niet altijd op hetzelfde moment in het jaar, denk maar aan schrikkeljaren. Ik ga hier dus niet spreken over de  betekenisloze dagrecords. Wel werd de hoogst genoteerde temperatuur ooit in België geëvenaard. In Hechtel-Eksel werd het namlijki 38.8 °C, evenveel als in 2015 in Luik-Monsin.

  Het warmterecord in Ukkel werd echter niet verbroken, daar ligt het record op 38.8 °C uit 1947. Toen werden de temperaturen echter nog anders gemeten, indien we dit record herleiden tot huidige normen komt het KMI uit op 36.6 °C. Daar zaten we nog ruim een graad onder met 35.4 °C op 27/07/2018.

  Hittegolf

  De maximumtemperatuur dook tijdens de maand juli slechts 4 maal onder de zomerse grens van 25 graden en we maakten een uitzondelijk lange hittegolf mee tussen 13 en 27 juli. De hittegolf duurde in totaal 15 dagen en wordt slechts onderbroken door 1 dag waarop de temperatuur onder 25 graden bleef. Het wordt dus niet de langste of warmste hittegolf ooit, in 1976 duurde de hittegolf 17 dagen waarvan 16 dagen de temperatuur boven 30 graden klom! In 1947 noteerden we een hittegolf van 19 dagen, deze was echter niet zo heet als in 1976.

   

  Volgens de laatste weersvoospellingen zit er echter een tweede hittegolf in de maak. Indien de temperatuur de komende 3 dagen boven 30 graden klimt in Ukkel, tekenen we opnieuw een landelijke hittegolf op. Twee hittegolven in hetzelfde jaar is zeer uitzonderlijk en kwam slechts één andere keer voor in het verleden (2006).

  Andere records

  Voor iedereen in België voelt de zomer uitzonderlijk en zeldzaam aan, normaal gezien worden warme perioden in ons land afgewisseld met koelere en nattere perioden. Nu duurt de zomerse periode echter al zeer lang. Breken we dan ook geen records? In ons vorige artikel (Zomer 2018 vergeleken met andere zomers) vergeleken we de zomer met voorgaande warme zomers, daaruit bleek dat zulk een warme zomer zeker geen unicum is. Toch is de zomer 2018 op weg naar het breken van enkele weer records.

  Allereerst dingen we nog mee naar de prijs van “warmste zomer ooit”, die wordt berekend door de gemiddelde temperatuur tijdens juni, juli en augustus (de meteorologische zomer). Momenteel staat het record op naam van 2003 met 19.7 °C. Na een eenvoudige berekening komen we dan ook te weten dat augustus gemiddeld 19.3 °C warm moet zijn om het record uit 2003 te breken. Dit klinkt niet veel, maar de laatste 10 jaar is dit slechts 3 keer gebeurt.

  Een andere maatstaf voor een mooie zomer is het aantal zomerdagen (maximumtemperatuur boven 25 °C). Het is misschien zelfs een betere maatstaf dan de gemiddelde temperatuur omdat de nachttemperatuur minder meespeelt en de waarden niet worden scheefgetrokken door enkele uitzonderlijk hete dagen. Het record aantal zomerdagen ligt op 45 dagen (uit 2006) en momenteel zitten we reeds aan 41. Met de huidige voorspellingen wordt dit record ongetwijfeld verpulverd!

  Droogte

  In Ukkel viel afgelopen juli 49.7 mm, samen met juni zitten we deze zomer aan 65.5 mm. Dit is absoluut droog, maar komt niet in de buurt van het record uit 1947. Ik haal echter nog eens aan dat het niet erg zinvol is om puntwaarden van neerslag te vergelijken. In het bijzonder tijdens de zomer kan de neerslag zeer lokaal zijn omwille van onweders. Dat was nu net het geval in juli 2018, op 26 juli trok er namelijk een zeer actief onweer net over Ukkel. Er viel dus meer dan 20 l/m² water op een uurtje, elders bleef het daarentegen droog. Dat is mooi zichtbaar op figuur 3, daar zien we dat het onweer van 26/07 perfect overeenkomt met de locaties van hogere neerslaghoeveelheden rond Brussel. In de Kempen viel er bijna niets tijdens juli!

  Juli 2018 evenaarde bovendien het record van aantal neerslagdagen, slechts op 5 dagen werd er neerslag genoteerd. Dit evenaart het record uit 1989. We wachten in spanning af welke records nog verbroken worden.

   

  Door: Sam Hias

  Bronnen: MeteoGroup, KMI

   

   

  Door: Sam Hias