Mediterraanse episode zorgt voor overvloedige neerslag in Zuid-Frankrijk.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur1: Links: De relatieve vochtigheid op 700 hPa. Rechts: De temperatuur op 850 hPa. De zwarte cirkel definieert de Aude. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 2: De zeewater temperatuur van de Middellandse zee op zondag 14 oktober 2018. Bron: Meteociel.fr.

  Figuur 3: De 12-uurlijkse neerslag gemeten in de nacht van zondag op maandag voor zuidwest Frankrijk. Let op: Deze waarden zijn geïnterpoleerd op basis van enkele meetstations in de regio. Bron:MeteoGroup.

  Figuur 4: De rivier de Aude afgelopen maandag nabij Carcasonne. Bron: Twitter (Météo Pyrénées).

 • Mediterraanse episode zorgt voor overvloedige neerslag in Zuid-Frankrijk.
  16.10.2018 13:41

  In het departement Aude in Zuid-Frankrijk viel in de nacht van zondag op maandag onverwachts erg veel neerslag. Op sommige plaatsen viel er evenveel neerslag dan men normaal op vier maanden te verwerken krijgt. Vele mensen werden verrast door de onvoorziene extreme neerslag, waardoor er 11 doden te betreuren vallen. De oorzaak van de zware neerslag en de snelle stijging van de rivieren is een zogenaamde ‘Mediterraanse episode’.

  • Advertentie

   

  Ontstaan

  Een Mediterraanse episode ontstaat slechts als een heel lijstje aan elementen aanwezig zijn en komt daarom niet zo vaak voor, maar als het voorkomt zorgt het wel voor veel overlast. Het onstaat doordat een  Atlantische depressie zich naar Middellandse verplaatst en op die manier zeelucht naar het zuidwesten van Frankrijk blaast. Hierdoor komt het zuidwesten van Frankrijk in een oostelijke luchtaanvoer terecht. De depressie zorgt voor stijgende luchtbeweging en in combinatie met een warme Middellandse zee, kan er veel verdamping plaatsvinden. Deze warme, vochtige lucht wordt vanover zee richting de regio van de Aude getransporteerd. Eens het land bereikt, wordt de luchtmassa erg onstabiel en treedt er condensatie op door het koelere land. In combinatie met koudere bovenluchten (figuur 1) wordt dit proces versterkt en kan er erg veel regen vallen op korte tijd. Een factor die nog wat extra onstabiliteit toebrengt is de aanwezigheid van relïef in deze regio. Dit gebied is ingesloten tussen de Cevénnes ten noorden en de Pyreneeën ten zuiden, waardoor de buien en onweders die ontstaan maar heel traag verplaatsen en grote neerslaghoeveelheden kunnen genereren.

   

  Uitzonderlijk warm zeewater

  Een belangrijk oorzaak van zoveel neerslag, is dat het zeewater in de Middellandse zee uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar (figuur 2). Op dit moment schommelt de zeewater temperatuur tussen 20 en 23 graden, terwijl deze normaal al onder de 20 graden moet liggen. De extreem warme zomer ligt dus aan de basis van de ellende die men nu meemaakt in de regio. Afgelopen zondag op maandag was de combinatie van koude bovenluchten en koeler land, een ideale cocktail om een Mediterraanse episode te ontwikkelen.

   

  Plaatselijk tot 180 mm neerslag

  De schade na de passage van de Mediterraanse episode lijkt enorm, volledige straten en dorpen werden omgetoverd in rivieren, modderstromen brachten heel wat schade toe. Plaatselijk viel er tot 180 mm neerslag op slechts 6 uur tijd. Dit komt overeen met een neerslaghoeveelheid die er normaal op drie tot vier maanden tijd valt. Figuur 3 geeft enkele waarden van de 12-uurlijkse neerslag mee van de officiële weerstations. Hierop is te zien dat voornamelijk de regio tussen Carcasonne en de kust het zwaarst getroffen werden. In deze regio vielen er voorlopig al 11 doden, waaronder een aantal mensen die door het kolkende water werden meegesleurd.

   

  River Aude bereikte recordpeil van 1891

  De rivier de Aude is in korte tijd enorm snel gestegen tot bijna 7 meter hoog (figuur 4) en bereikte op deze manier het recordpeil van 1891. De reden dat deze rivier zo snel steeg is door de vele neerslag enerzijds, maar anderzijds ook door de sterke wind die het water stroomopwaarts duwde en zo erg snel deed stijgen. De situatie verbetert langzamerhand ondanks het de komende dagen nog wel vaak zal regenen door de blijvende aanwezigheid van onstabiele lucht.

   

   

  Bronnen: Actu.fr, Zeewatertemperatuur.nl,MeteoGroup, Meteociel.fr

   

  Door: Stagiair Meteogroup: Kasper