Koud najaarsweer in zicht

Advertentie
Mijn weer
 • Een zwak front bevindt zich op donderdag tussen 2 hogedrukgebieden.

  Op zaterdag krijgen we met een oostelijke stroming nog de restanten van het systeem. Daarna komt er koude lucht binnen.

  Donderdagochtend was het in het oosten en noorden al flink koud.

  De ex-orkaan Joaquin zal nog veel regen brengen in het zuiden.

  De ex-orkaan Oho, die naar Alaska koerst.

 • Koud najaarsweer in zicht
  08.10.2015 15:42

  Overgang droog maar koud weertype
  We zitten op een belangrijk kantelpunt met de overgang van een vrij zacht, maar grijs en nat naar een zonnig, droog maar vrij koud weer weertype. Dat gaat dezer dagen nog wel gepaard met behoorlijk wat lage bewolking. Dit komt vooral omdat een storing geklemd zit tussen twee hogedrukgebieden, eentje boven Scandinavië en eentje boven West-Frankrijk. In het oosten zien we overigens al vrij lage temperaturen. Vanochtend lag het kwik dicht tegen het vriespunt in Oost-Europa. In Noord-Europa vroor het op verschillende plaatsen al matig (-5 graden of lager). Die koele lucht komt via een omweggetje tot bij ons. Vanaf zondag bevinden we ons in droge continentale lucht. Dat is erg droge, maar koude lucht met prachtige diepblauwe luchten. Overdag hebben we met de kracht van de zon nog maxima van ruim 10 graden, maar tijdens de nachten straalt de aarde flink uit. Het kan op meerdere plaatsen vriezen, vooral aan de grond. Volgende week komt er nog wat koudere lucht naar ons toe en wordt de 10 graden-grens zelfs niet meer bereikt.

  • Advertentie

  Ex-Joaquin
  De orkaan, die toch wel wat schade heeft berokkend aan de andere kant van de Atlantische Oceaan komt in verzwakte vorm boven Portugal aan. Deze geeft daar niet zoveel wind meer, maar wel een flinke plens regen. De orkaan die voorheen met windsnelheden tot boven 200 km/u over de Bahama’s raasde, heeft dan nog hooguit winden tot 80 km/u op het moment dat de depressie het Iberische Schiereiland zal bereiken. Het tropische systeem heeft nog een lading vocht mee, wat betekent dat er nog veel neerslag kan vallen, vooral in de vorm van stevige buien.

  Ex-orkaan Oho
  Op de andere kant van de wereldbol, boven de Stille Oceaan, valt een ander tropisch systeem op, de ex-tropische storm Oho, die met gemiddelde snelheden van 100 km/u een stevige storm is. De rukwinden kunnen oplopen tot 130 km/u.  Het systeem trekt de volgende dagen in de richting Alaska en zal daar wellicht voor stormschade zorgen.

   

   

  Door: DH