Tropische storm Bill

Advertentie
Mijn weer
 • Vandaag dinsdag komt Bill aan land met veel regen. Aan de andere kant van het Amerikaanse continent draait Carlos zijn rondjes.

  Morgen woensdag (daar is het dan nacht) trekt de tropische depressie verder naar het noorden met veel regen.

  De afgelopen meimaand is er in het midden van de VS al twee tot drie keer de norm aan regen gevallen.

 • Tropische storm Bill
  16.06.2015 14:20

  Warm water

  • Advertentie

  Tropsche storm Bill komt momenteel aan land en zal vooral veel regen produceren. Dit komt omdat een orkaan, buiten de aanwezigheid van veel wind rond de lagedrukkern, heel wat water uit de Altantische Oceaan meedraagt. Het water van de oceaan, waar de orkaan ontstaat, is namelijk warm, rond 27 of 28 graden. Ook de lucht erboven is logischerwijs warm. Warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koudere lucht, waardoor grote hoeveelheden water in de vorm van kleine druppeltjes kunnen meegevoerd worden. Bovendien trekt de orkaan niet heel snel, zo’n 16 km/u, waardoor de neerlaghoeveelheden in een bepaald gebied groter zijn, dan wanneer het systeem sneller zou overtrekken.

  Tropische storm en tropische depressie

  De gemiddelde winden rond het systeem Bill zijn overigens niet heel hoog, gemiddeld 85 km/u met windstoten tot ruim 100 km/u. Naar onze normen lijkt dat hoog, maar in die gebieden haalt het zelfs de term orkaan niet meer, maar wel tropische storm. De tropische storm trekt morgen woensdag verder naar het noorden, naar de verwachting van het Europese weermodel, en zal verder in kracht inboeten. Woensdag zullen de gemiddelde winden nog maar 50 km/u bedragen met pieken tot 70 km/u. De storm wordt dan gedegradeerd tot tropische depressie.

  Veel regen in Midwesten

  De tropische depressie heeft dus veel regen met zich mee. Het systeem zal dan ook in grote delen van het Midwesten, waar overigens al bijzonder veel neerslag is gevallen de afgelopen maanden, enkele honderden milimeter hemelwater naar beneden laten komen. Op de afbeelding hiernaast wordt dat in onze MeteoGroup applicatie MeteoEarth mooi weergegeven.  Het is dus niet de wind of de stormvloed die de voornaamste schade zal veroorzaken, de regen zal vooral lage riviergebieden blank zetten. 

  Carlos

  Aan de andere kant van het Amerikaanse continent bevindt zich Carlos. Het is momenteel nog een orkaan van eerste categorie, maar gaat later ook over in een tropische storm en wellicht zal het de volgende dagen ergens aan land gaan aan de kusten van Mexico.

  Bronnen: MeteoEarth, Hurricane Centre, MeteoGroup

  Door: Dirk Hostens