Regen in Argentinië, droogte in Venezuela

Advertentie
Mijn weer
 • Auto's dreven in de kolkende rivier Paraná, die door de overvloedige regens al snel buiten zijn oevers trad.

  De geaccumuleerde neerslag berekend door het Amerikaanse model GFS tussen donderdag 7 april en volgende maandag 11 april. Ruim 200 mm dus.

  De neerslag die voor afgelopen vrijdag was voorzien door het Europese model.

  De neerslag die voorzien is voor zaterdag 9 april, gevisualiseerd door MeteoEarth.com.

  Zondag blijft het grotendeels droog in het gebied en bevinden de regenbuien zich ten noorden ervan.

  El Niño en de gevolgen tijdens de maanden erna met drogere gebieden en nattere gebieden.

 • Regen in Argentinië, droogte in Venezuela
  09.04.2016 14:22

  Hevige regens hebben in de noordelijke provincie van Argentinië Entre Rios (nabij Buenos Aires) voor modderstromen gezorgd, waarin niet alleen rotsblokken maar ook auto’s dreven. Wellicht is deze uitzonderlijke regenval in verband te brengen met El Niño, net zoals de extreme droogte in Venezuela.

  • Advertentie

  Extreme regen in Argentinië
  De provincie Entre Rios ligt in het noordoosten van Argentinië en zoals de naam het zo mooi zegt, ligt het tussen de Paraná en de Uruguay. Letterlijk vertaald is dit “tussen twee rivieren”. In die regio viel er afgelopen dinsdag bijzonder grote neerslaghoeveelheden. Lokale media spreken van waarden tot 260 mm. Dat is de hoeveelheid die hier doorgaans op 3 maanden valt. Zelfs zware onweersbuien zijn zelden van die orde in onze gebieden. En dan is dat meestal ook een stuk lokaler. Eind augustus 1996 viel er wel op grotere schaal regen van betekenis, maar dat was ongeveer 100 mm, minder dan de helft dus. De gevolgen in Entre Rios bleven uiteraard niet uit. De rivier Paraña zwol explosief en treedt al snel uit haar oevers. Hieronder zie je een filmpje van afgelopen dinsdag van het plaatsje La Paz (niet te verwarren met de stad in Bolivië)

  Extreme droogte in noorden van Venezuela
  In Venezuela trekken ze dan weer een hele andere kaart. Vooral in het noorden van Venezuela, zoals in de hoofdstad Caracas, is het al geruime tijd droog. De droogte duurt in feite al sinds 2013, maar door het toedoen van El Niño is de droogte nog heviger geworden. Het zou de ergste droogte in 47 jaar zijn. Het land heeft bovendien al een slabakkende economie met de lage olieprijzen. Door de lage waterstanden is het ondertussen ook al moeilijk om voor hun eigen stroombehoefte te voorzien via waterkrachtcentrales. Zo is er bijvoorbeeld de Guri dam, waaruit de stad Caracas voor 75% van zijn energiebehoefte haalt. De waterstand van het stuwmeer staat nog 3 meer boven het kritische peil, waaronder de centrale stil wordt gelegd.

  El Niño
  De droogte in Venezuela en de extreme regenval in Entre Rios hangen samen met de krachtige El Niño van de afgelopen winter. Het fenomeen mag dan al wel over zijn sterkste punt heen zijn, de gevolgen laten zich nog lange tijd voelen. Zo kan je zien op het bijgevoegd kaartje hiernaast dat het het noordelijke deel van Zuid-Amerika, waaronder Venezuela, drogere condities kent, volgend op een El Niño. Het westen van het continent, waaronder Peru, en het zuidoosten, waaronder Argentinië net nattere condities kent. Voor beide besproken gebieden hierboven is er goed nieuws. Vandaag zaterdag verwachten we nog regen voor het getroffen gebied Entre Rios, daarna concentreert de meeste regen zich ten noorden ervan. In Venezuela daarentegen valt er al een paar dagen stevige regen- en onweersbuien in het zuiden van het land, het gebied dat het stuwmeer voedt. Volgende week zouden de buien meer verspreid moeten worden, dus ook buien voor de regio van het stuwmeer zelf.

  Bronnen: MeteoGroup NL en DE

  Door: Dirk Hostens