Vakantieweer in Europa

Advertentie
Mijn weer
 • Vandaag woensdag viel er in het zuidoosten van Frankrijk veel regen in de vorm van onweersbuien.

  In het begin van de vakantieweek zullen er vooral in Spanje en Portugal regen- en onweersbuien vallen. Weerkaart van het Europese model ECMWF voor maandag.

  Op woensdag 4 november is ons land en Frankrijk gevoelig voor regen.

  Het grootste deel van de week krijgen we zonnig en droog weer, zoals dinsdag 27 oktober werd waargenomen door Magda Van den Bremt in Aalst.

 • Vakantieweer in Europa
  28.10.2015 16:27

  De herfstvakantie nadert met rasseschreden en dat brengt voor velen mee dat ze de zon nog eens gaan opzoeken. Niet alleen voor de warmte, maar ook om de nodige vitamine D op te doen.  Sommige zoeken het ver, zoals naar de Canarische Eilanden, maar anderen verkiezen het dichterbij zoals Spanje of Italie en ook Zuid-Frankrijk. Diegenen die in het land blijven, kunnen we alvast gerust stellen. Het blijft ook in de herfstvakantie vrij zacht en droog.

  • Advertentie

  Rond de Middellandse Zee
  Spanje en Portugal krijgen vooral tijdens de eerste dagen van de vakantieweek, dus maandag en dinsdag, behoorlijk wat neerslag. Dit is dankzij een rondtollende depressie ten zuidwesten van Portugal. Errond zitten regen- en onweersbuien die soms fel kunnen uitpakken. In die gebieden is het in de herfst niet ongewoon dat er in een etmaal 50 mm valt. Gezien het om buien gaat, zijn er ook plaatsen die er helemaal niets van zullen merken. Dus met wat geluk, kan je het zelfs droog houden. Frankrijk houdt het, door de hulp van een hogedrukgebied boven het continent, grotendeels droog tot woensdag. 
  De droge periode kunnen ze goed gebruiken, want vandaag (28 oktober) is daar in het zuiden al behoorlijk wat neerslag gevallen. Vanaf volgende woensdag (4 november) verwachten we daar opnieuw wat regen, met de vochtige en warme inpuls vanuit het zuiden. Het zijn de restanten van wat er op het Iberische Schiereiland gevallen is, maar mits genoeg aanvoer van warmte onderin kan het lokaal toch nog even stevig doorregenen, vooral in het zuiden van Frankrijk. De rest van de week voorziet het Europese rekenmodel droog weer, zowel voor Spanje, Portugal als Frankrijk. Italië en Griekenland gaan een rustige en droge vakantieweek tegemoet, althans op de meeste plaatsen. Mogelijk dat er op de Eilanden, zoals Sicilië en Kreta enkele onweersbuien zullen vallen later in de week. Warm is het in het zuiden van Spanje en Portugal zowiezo met bijvoorbeeld in Sevilla 22 graden in het begin van de week en zelfs tot 25 graden later in de week. In Nice wordt het de hele week ongeveer 20 graden overdag. Dezelfde temperaturen vinden we op het eiland Kreta terug. Daar gaat er aan de noordkant wel een koude noordwester staan.

  In ons land
  Diegenen die in het land blijven, kunnen we alvast geruststellen. Het blijft ook bij ons in de herfstvakantie zacht en droog. De zon zal geregeld te zien zijn, al moeten we vooral in het westen van het land ook rekening houden met lage bewolking die soms hardnekkig kan zijn. Dat is vooral in het weekend het geval. Diegenen die de kust opzoeken, moeten dus eventueel rekening houden met een groot deel van de dag een grijze hemel. Droog is het alvast een groot deel van de week, al wordt de neerslagkans op woensdag tijdelijk wat groter, net zoals in Frankrijk. Een groot deel van de week is het zacht, met waarden van 16 of 17 graden in het eerste deel van de week, maar eerder rond 13 of 14 graden tegen het einde van de vakantieweek. Vooral de nachten worden gevoelig kouder.

  Niets is zo veranderlijk als het weer, dus het weer moet je elke dag op de voet volgen. Niets is beter dan een goed weerapp zoals WeatherPro of AlertsPro, allebei gratis te downloaden op de site van MeteoGroup.

  Door: DH