Sneeuw!

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Sneeuwverwachting volgens UKMO 00Z

 • Sneeuw!
  29.01.2019 15:51

  Het winterseizoen van 2018 – 2019 verliep voorlopig zacht en vrij droog. Af en toe werd er een winterprikje geregistreerd met koudere temperaturen en eenmaal een dun sneeuwdek. Vannacht en morgen komt hier eindelijk verandering in.

  • Advertentie

   

  Koude bovenluchten & depressie

  De temperatuur van de atmosfeer wordt geleidelijk kouder en vanuit het zuidwesten nadert een depressie met bijhorende storing ons land. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een tijdlang sneeuw zal vallen in het hele land. Voor middernacht begint het reeds te sneeuwen aan de kust, net na middernacht volgt het centrum en op het einde van de nacht sneeuwt het ook in Limburg. In totaal kan er tussen 5 en 10 centimeter sneeuw vallen in Vlaanderen met uitschieters tot 15 centimer. Op figuur 1 is de sneeuwverwachting te zien volgens het weermodel van de Meteorological Office UK. In de Ardennen valt er nog 10 tot 20 centimeter extra sneeuw bij en daar zijn dan ook vele pistes open.

  Moeilijke ochtendspits

  Het zwaartepunt van de sneeuwzone bevindt zich tussen 6 en 8 uur over het centrum van het land. Hierdoor kan de ochtenspits zwaar verstoord worden, bovendien zijn de temperaturen van de bodem flink negatief waardoor het zeer glad wordt.


   

  Door: MeteoGroup