Cycloon Debbie zaait destructie in Australië

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Een satellietfoto van Debbie op de piek van haar kracht. Het oog is duidelijk zichtbaar. Bron: Australian Bureau of Meteorology.

  Figuur 2: De waargenomen neerslaghoeveelheden langs de kust van Queensland.

  Figuur 3: Er werden golven tot meer dan 8m waargenomen nabij Mckay. Bron: news.com.au

  Figuur 4: Debbie strandde ook een zeilboot. Bron: Newscorps Australia

  Figuur 5: De wind waaide zo krachtig dat zelfs bomen niet gespaard bleven. Bron: Newscorps Australia

  Figuur 6: Zo zag Debbie eruit van uit de ruimte.

 • Cycloon Debbie zaait destructie in Australië
  28.03.2017 14:28

  Debbie, een tropische cycloon van categorie 4, ging vanochtend aan land in het oosten van Australië. In het verleden werd Australië reeds eerder geteisterd door deze destructieve stormen, maar ondertussen was het al 6 jaar geleden eer een orkaan van vergelijkbare kracht aan land ging Down Under. Gelukkig worden de weersvoorspellingen steeds beter en deze storm werd dan ook ruim op voorhand aangekondigd.

  • Advertentie

  Hevige weersomstandigheden

  Het Australian bureau of Meteorology waarschuwde dan ook de omwonenden. Door de hevige weersomstandigheden werd er aangeraden om niet buiten te komen, tenzij absoluut noodzakelijk. Zelfs de hulpdiensten gingen niet op pad, mensen in nood konden enkel via de telefoon advies krijgen over veiligheid. De regio waar de hevigste wind en regenval te verwachten viel, werd gisteren ook al geëvacueerd. 25.000 mensen moesten hun woonplaats verlaten.

  Hamilton Island registreerde de hevigste rukwinden, op het eiland werden rukwinden opgemeten tot wel 263 km/u! Bovendien gaat de cycloon ook gepaard met hevige regenval, sinds vanochtend viel er reeds meer dan 100mm op veel plaatsen waarbij de hoogste intensiteit 72 mm/u bedroeg. In totaal wordt er in bepaalde regio’s 500mm neerslag verwacht. Een bijkomend gevaar zijn dan ook de overstromingen en modderstromen. Ten minste 1 zwaar gewond slachtoffer is reeds gemeld bij de autoriteiten, bovendien zitten 48.000 huizen zonder stroom.

  De komende uren trekt de storm verder landinwaarts en hij zal snel aan kracht afnemen omdat zijn energiebron –de warme zee- afgesloten wordt.

  Bronnen: MeteoGroup, ABCnews, news.com.au, the weather underground

  Door: Sam Hias