Lange tijd regen

Advertentie
Mijn weer
 • Het radarbeeld van de vroege ochtend toont een langgerekte ZW-NO regenband. De stroming is zuidwest.

  Het radarbeeld van de lage namiddag, waarbij de regenband nog niet ver naar het oosten is gevorderd. Vele plaatsen hebben dus met langdurige regen te maken.

  Deze hoogtekaart toont de zuidwestelijke hoogtestroming met daarin de regenband, die er parallel aan ligt.

  De weerkaart van vrijdag met het koufront dat traag voorbijtrekt. Er is eveneens een golving boven Frankrijk.

  Weerkaart voor zondag toont een uitloper van het Azorenhogedrukgebied.

  Woensdag verwachten we volgens dit model (ECMWF) zonnig en droog weer. En zachter!

 • Lange tijd regen
  29.04.2016 14:50

  Een zuidwestelijk georiënteerde regenzone dompelt ons de komende 24 uren nog enige tijd in de regen. Daarna zorgt een opbouwend hogedrukgebied voor een sterke weersverbetering.

  • Advertentie

  Hoogtestroming zuidwest
  Vandaag vrijdag trekt er een regenzone voorbij, die op vele plaatsen langdurige regen geeft. Hoe kan dit? In vele gevallen trekt een regenzone voorbij met een westelijke hoogtestroming. De sturende stroming in de hoogte is gekend als de straalstroom. Deze stroming duwt de regenzone vrij snel van west naar oost. Dat betekent dat de neerslagband slechts korte tijd boven een bepaalde locatie hangt met in vele gevallen “slechts” enkele uren regen. De opklaringen in combinatie met het droge weer komen dan ook vrij snel. Bij een meanderende straalstroom kunnen weersituaties echter langer aanhouden. In de situatie van vandaag vrijdag is de hoogtestroming zuidwestelijk. Het koufront is zuidwest-noordoost georiënteerd, waardoor de neerslagband niet veel opschuift. Hierdoor kan het uren achtereen regenen.

  Hogedrukgebied
  Gelukkig moeten we nog maar even door deze zure appel heenbijten alvorens een reddend hogedrukgebied onze kant uitkomt. Zondag zullen we dat reeds voelen met een zonnig en droog weertype. Enkel de Ardennen, waar tegen dan de laatste sneeuwresten op de hoogste delen van het plateau verdwenen is, krijgen nog met vrij veel bewolking te maken. In het zuidoostelijke deel van de Ardennen is er tijdens het eerste deel van de dag nog wat lichte regen mogelijk. De volgende regenzone heeft een behoorlijk goeie timing, want die verwachten we tijdens de nacht van maandag op dinsdag. Dat betekent dat ook de dagen na zondag grotendeels droog zullen verlopen. Tijdens de tweede helft van de week draait de stroming naar het zuiden en verwachten we zacht en zonnig weer. De temperaturen halen dan nog eens de comfortabele waarde van 20 graden. En dat is al even geleden.

  Door: Dirk Hostens