Last minute naar de zon?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Op de weerkaart voor morgen (03/08/2016) wordt de straalstroom aangeduid als de groene pijl. Een storing wordt hierdoor op ons land afgevuurd.

  Figuur 2: De weerkaart voor donderdag 04/08/2016, de straalstroom neemt een duik naar het zuiden waardoor de frissere temperaturen grote delen van Frankrijk kunnen bereiken.

  Figuur 3: De waarnemingskaart van de temperatuur van vandaag 02/08/2016.

 • Last minute naar de zon?
  02.08.2016 14:35

  De zomer werd tot hiertoe gekenmerkt door lange, wisselvallige perioden en temperaturen die rond de normaal schommelen voor ons land. Dit is op zich zeker geen abnormaal zomerweer, maar tijdens de jaarlijkse vakantie wensen velen toch een warmer en stabieler weertype. In grote delen van Europa krijgen we echter een gelijkaardig weertype te verduren. Waar moeten we dan naartoe?

  • Advertentie

  Zuid-Spanje en Italië

  De grote schuldige van het wisselvalige weer is de straalstroom. Deze snelstromende rivier van lucht bevindt zich op de grens tussen warmere, zuidelijke lucht en noordelijke, koelere lucht. De straalstroom bevond zich tijdens de afgelopen zomer vaak ter hoogte van ons land. Hierdoor worden er, naast koele oceaanluchten, ook geregeld storingen aangevoerd over ons land. Zoals vandaag kan daar heel wat regen bijhoren. 

  Om echt zomerweer te vinden moeten we ons dus ten zuiden van de straalstroom verplaatsen, in de warmere Subtropische lucht. Op figuur 1 zien we dat vandaag de straalstroom recht op ons land gemikt is, in grote delen van Frankrijk is het dus nog droog en goed te vertoeven. Vanaf donderdag maakt de straalstroom echter een duik naar het zuiden (figuur 2), hierdoor kan de koelere lucht een heel stuk binnendringen bij onze zuiderburen. De storingen duiken dan ook naar het zuiden waardoor er in Frankrijk dan regen of buien verwacht worden.

  Echt mooi zomerweer vinden we terug in Zuid-Spanje en Italië. Deze landen liggen ten zuiden van de straalstroom en baden in zonnig weer. Dit zien we dan ook terugkomen op de temperatuurkaarten. Dus als je een last minute zou boeken, vlieg zuidelijk dan de straalstroom!

  Door: SH