UV en zonnebrand

Advertentie
Mijn weer
 • Het visuele beeld van vanmiddag geeft aan dat er nauwelijks of geen bewolking is. Enkel in de Ardennen zijn er nog wat kleine stapelwolken. De zon kan dus ongehinderd schijnen.

  De bewolkingsverwachting voor morgen zondag om 14u.n Hierbij is er wat lage bewolking mogelijk in het westen, onder de vorm van stapelwolken.

  De UV-index van zondag 14u laat grotendeels een waarde 7 zien. Enkel op de meer bewolkte plaatsen is de index wat lager, tijdelijk.

  Vroeger op de dag, om 11 uur, is de index op vele plaatsen nog niet hoger dan 4 of 5.

  Voor volgende week vrijdag komt het model met een hoge waarde, in het zuiden zelfs 8!

  De UV-index is, zoals te verwachten, laag in het noorden en loopt op naar het zuiden. In het zuiden van Europa wordt vlot 9 of 10 bereikt.

  In de Himalaya wordt morgen zondag een waarde van 16 bereikt. Ook in grote delen van India, waar nog steeds een hittegolf heerst, lopen de waardes op naar 12, wat bijzonder hoog is voor het laagland.

 • UV en zonnebrand
  06.06.2015 12:27

  Na een kort heet intermezzo schakelen we over op een koeler, maar zonnig weertype. De kracht van de zon is, door het naderen van de zomerzonnewende, op zijn krachtigst. Hierdoor verbranden witte huidjes snel, bruine types moeten echter ook opletten, want de zon is erg sterk met het heldere weertype. De UV-index is hiervoor een handig getal, dat aangeeft hoe snel je kan verbranden.

  • Advertentie

  Noodzakelijk zonnebad

  Zon hebben we allemaal nodig, al is het voor de aanmaak van vitamine D. Niet alleen worden onze botten er sterker van, we voelen er ons ook beter van. Bij zonniger weer zijn we doorgaans opgewekter en energierijker. Hippocrates, de Griekse arts van de oudheid, beschouwde zonnebaden als één van de sterkste geneesmiddelen die er bestaan. De Deense bioloog Niels Ryberg Finsen kreeg in 1903 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar het nut van zonlicht. Maar, zoals de politieker Paul Vandenboeynants ooit zei: “trop is teveel, en teveel is trop”.

  UV-index

  Om te becijferen wat eigelijk teveel is, is de UV-index bedacht. Deze index wordt berekend op basis van waarnemingen en modellen. Men houdt daarbij rekening met het aandeel ozon in de ozonlaag, die zich tussen 30 en 50 km bevindt. De ozonwaarnemingen worden gedaan door satellieten en metingen van ozonwaardes uit ballonpeilingen. Met deze waarden probeert men een ozonvoorspelling te doen voor de komende dagen op basis van weermodellen. Naast de ozon houdt men ook rekening met de aerosolen, zoals stofdeeltjes, pollen, PM10,.. Tenslotte bekijkt men ook de hoogte van het gebied, waarbij men aanneemt dat de UV zo’n 6% toeneemt per 1000m stijging. Men komt uiteindelijk tot een getal, dat tussen 0 en 18 varieert. De laagste waarden worden doorgaans gehaald op bewolkte noordelijke breedtes, terwijl de hoogste waarden te vinden zijn in het hooggebergte van de Himalaya. In Europa ligt het getal doorgaans niet hoger dan 12 of 13, vooral in de landen rondom de Middellandse Zee. In onze gebieden, rond 50°NB, ligt het cijfer in de zomer maximaal op 8. De komende dagen ligt het cijfer op 7 en tijdelijk zelfs 8 in het zuiden.

  Zonnebrand

  Wat betekent dit cijfer nu? De sterkte van de zon, maar dus ook hoe snel je verbrandt. In de tabel hiernaast wordt een idee gegeven hoe snel je verbrandt bij een bepaald cijfer. Bij een UV-index tot 4 is er weinig aan de hand en kan je wat langer in de zon liggen. Vanaf 5 wordt het opletten, want dan kan je al na een kwartierje verbranden, toch bij een gevoelige huid. Vanaf 7 kan er na 10 minuten al zonnebrand optreden en verbrandt je dus snel. Bij ons komt 9 of 10 niet voor, maar in de zuidelijke landen wel. Hierbij kan er roodkleuring al optreden bij minder dan 10 minuten blootstelling aan de zon, zonder beschermende crèmes of kledij. Voor de komende dagen verwachten we geregeld UV-index of zelfs 8 in het zuiden. Dit betekent dat de zonnecrème best dicht in de buurt blijft. Ik wil niet betuttelend overkomen, maar zeg toch even dit. De zon tussen 11u en 17u zoveel mogelijk vermijden is geen slecht idee. Vooral de vroege namiddagzon is bijzonder krachtig dezer dagen, dit is rond 14u. Daarvoor en daarna neemt de kans op verbranding sterk af.  

  Door: Dirk Hostens