De uitbarsting van Mount Etna beïnvloed het weer in Zuid-Europa

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De uitbarsting van vulkaan Etna op 28/02/17 (bron: Nuovo Sud).

  Figuur 2: Mount Etna uitbarsting 28/02/17 (bron: Anthony Gonzales).

  Figuur 3: Verwachte verspreiding van de aswolk tijdens de komende dagen (bron: Accuweather).

 • De uitbarsting van Mount Etna beïnvloed het weer in Zuid-Europa
  28.02.2017 15:22

  Afgelopen nacht (dinsdag 28/02/17) barstte Etna uit op het Italiaanse eiland Sicilië. Prachtige oranje lava fonteinen waren van ver zichtbaar in het donker van de ochtend. Er vielen gelukkig geen slachtoffers aangezien de dorpen in de buurt gewoonlijk niet bedreigd worden door de uitbarstende vulkaan. Een gigantische aswolk verspreidt zich wel over enkele nabij gelegen staten, deze wolk zal een invloed hebben op het weer.

  • Advertentie

  Aswolk

  Explosieve vulkanische uitbarstingen gaan meestal gepaard met een grote aswolk, het gaat in principe om deeltjes lava die stollen in de koude lucht. De stukjes lava zijn zo klein dat ze met de wind meegedragen worden als een aswolk. Deze deeltjes kunnen tot 2mm groot zijn en kunnen voor problemen zorgen bij grote concentraties.

  Op figuur 1 is de verwachte verspreiding van de aswolk te zien. Vooral het zuidwesten van Italië zal het erg te verduren krijgen. Hier zal de kwaliteit van de lucht sterk afnemen waardoor kwetsbare mensen in gevaar zijn voor ademhalingsproblemen.

  Maar ook de Balkan zal hinder ondervinden van de aswolk, het as verspreidt zich in de hogere atmosfeer en zorgt ervoor dat het zonlicht gedimd wordt. Hierdoor wordt het minder warm en zonnig in de getroffen staten.

  Tambora

  In 1815 barstte de vulkaan Tambora in het hedendaagse Indonesië, het de grootste uitbarsting tijdens de beschreven geschiedenis. Door de grote hoeveelheden as die in de atmosfeer werden gebracht, daalden de globale temperaturen met wel 0.53 °C! De uitbarsting wordt vaak ook in verband gebracht met mislukte oogsten in 1816 in Europa, het “jaar zonder zomer”.

  Tijdens de uitbarsting van Eyjafjallajökull ondervonden we al hoe vulkaan uitbarstingen een grotere invloedssfeer hebben dan de onmiddelijke nabijheid.

  Via deze link kan je de uitbarsting live volgen via een webcam: https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/sicilia/catania/vulcano-etna-sud.html

  Bronnen: MeteoGroup, Wikipedia, Accuweather

  Door: Sam Hias