Wordt mei 2018 de droogste mei-maand ooit?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De neerslagtotalen per maand tijdens 2017 vergeleken met het langjarig gemiddelde (Bron: KMI)

  Figuur 2: De droogtetoestand in Vlaanderen (Bron: www.waterinfo.be)

  Figuur 3: Cumulatieve neerslagverwachting volgens EPS ECMWF.

 • Wordt mei 2018 de droogste mei-maand ooit?
  15.05.2018 14:58

  Tijdens 2017 kende België heel wat droge maanden, elke maand -buiten september- viel er minder neerslag dan normaal. Tijdens april 2017 werd er zelfs record droogte opgemeten. Vooral tijdens de zomermaanden kan een neerslagtekort voor heel wat problemen zorgen in de landbouw. Hoe zit het dit jaar met de watertafel?

  • Advertentie

  Gelukkig viel er tijdens het eerste kwartaal van 2018 heel wat regen, in totaal viel er tot en met april reeds 239 l/m² water in Ukkel. Dat is 91 % van de neerslag die normaal valt in deze periode. Enkel februari was droger dan normaal het geval is. Met de watertafel is het dus gunstig gesteld, volgens figuur 2 ligt de watertafel op een normaal niveau in het grootste deel van het land.

  De maand mei dreigt echter een ander verhaal te brengen, tot zover viel er slechts 1,6 l/m² water in Ukkel. Normaal gezien valt er 66,5 l/m² neerslag in de hele maand mei, dus we hebben nog heel wat te gaan om aan het normale niveau te komen.

  Volgens de voorspellingen wordt er echter nog meer droogte verwacht tijdens de komende weken. De langetermijnsverwachting wordt namelijk gekenmerkt door een opbouw van hogedruk in Noord-Europa. Deze configuratie vertaald zich meestal in een oostelijke tot noordoostelijke luchtaanvoer. Er wordt dus droge landlucht aangevoerd en dankzij de hoge luchtdruk krijgen wolken het moeilijk om te ontwikkelen.De kans is dus groot op vrij zonnig weer met een relatief kleine kans op neerslag. Volgens het Europese weermodel bedragen de neerslagkansen op lange termijn slechts 10 à 15 % gemiddeld.

  Volgens het EPS model van het ECMWF (European Center for Medium-Range Weather Forecasts) is er minder dan 10 % kans dat de normale neerslag hoeveelheden nog benaderd worden de rest van de maand. Er wordt gemiddeld slechts 17 à 18 l/m² neerslag verwacht (figuur 3). Er bestaat dus een grote kans (50 %) dat het droogte-record gebroken wordt. Het record staat namelijk op naam van mei 1990 en bedraagt 19.0 l/m². Voorlopig hoeft dat nog geen ramp te betekenen voor de watertafel, maar hopelijk is het geen voorbode op een droge zomer.

  Bronnen: MeteoGroup, KMI

  Door: Sam Hias