Stormdepressie trekt voorbij het land

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De stormdepressie zoals verwacht door UKMO op donderdag 18/01/18. De luchtdruk in de kern daalt tot 975 hPa.

  Figuur 2: De verwachte rukwinden volgens UKMO voor donderdag 13u. In het centrum van de storm worden windstoten tot 80 knopen (ofwel150km/u) voorspelt!

 • Stormdepressie trekt voorbij het land
  17.01.2018 15:31

  Een storing ter hoogte van Ierland groeit de komende uren uit tot een stormdepressie. Onder invloed van de straalstroom diept een lagedrukgebiedje zich explosief uit. Deze stormdepressie trekt vannacht en morgen ten noorden voorbij ons land. Hierbij worden er krachtige windstoten verwacht op veel plaatsen in het land.

  • Advertentie

  De meeste weermodellen zijn het eens, vannacht en morgen trekt een sterk windveld door het land bijhorende met een stormdepressie over Nederland. De timing is vergelijkbaar tussen de meeste modellen, het hoogtepunt van de wind wordt verwacht tussen 02u vannacht en 16u morgenmiddag (donderdag 18/01/18). De verwachte kracht van de wind verschilt wel tussen de modellen. Alle modellen gaan uit van rukwinden boven 70 km/u, maar het fijnmazige weermodel UKMO voorspelt rukwinden tot 90 km/u in het binnenland en wel tot 100 km/u in het westen.

  Bomcycloon?

  We kennen de term bomcycloon die deze winter overgewaaid is vanuit de V.S. Kunnen we deze stormdepressie als een bomcycloon bestempelen. Het hangt er vanaf naar welk weermodel we kijken.

  Volgens het weermodel UKMO kunnen we spreken van een "bomcycloon" of van het fenomeen explosieve cyclogenese. We spreken van dit fenomeen indien de luchtdrukdaling (in hPa) in 24u gelijk is aan (of meer dan): 24*sin(X)/sin(60°), waarbij X de breedtegraad is (55°N in dit geval). De luchtdrukdaling volgens UKMO bedraagt meer dan 25 hPa op 24u, hierdoor kunnen we spreken van een bomcycloon. Volgens andere weermodellen wordt deze grens niet gehaald.

  Door: Sam Hias