Zonnig weekend in de Alpen, volgende week opnieuw sneeuw !

Advertentie
Mijn weer
 • Webcam Zernatt vanochtend https://www.zermatt.ch/en/Webcams

  Lawinegevaar in het zuiden van Zwitserland nog steeds hoog. https://www.slf.ch/de/lawinenbulletin-und-schneesituation.html

  Berekende sneeuwval in de komende 10 dagen volgens het ECMWF 00 uur run. In het Franse Alpen wordt weer meer dan 2.5 meter sneeuw verwacht.

  Weerkaart ECMWF, links op 500 hpa straalstroom trekt aan over de Britse eilanden. Rechts grondkaart met regen en sneeuw ook boven het vasteland van Europa.

 • Zonnig weekend in de Alpen, volgende week opnieuw sneeuw !
  11.01.2018 15:29

  Aan sneeuw is dit wintersportseizoen geen gebrek. Al in november en december veroorzaakten noordwestelijke stromingen diverse keren sneeuw met name voor de noord- en westkant van het Alpenmassief. Afgelopen week kreeg de zuid- en zuidwestkant van de Alpen een enorme dump. Een lagedrukgebied boven Spanje trok richting de Italiaanse Alpen. Met een zuidelijke stroming werd vochtige lucht aangezogen. Südstau tegen de zuidkant van de Alpen leverde record of bijna record vrachten sneeuw af, op sommige plaatsen meer dan 3 meter… In het Zwitserse Zermatt kwamen 13.000 wintersporttoeristen vast te zitten door sneeuw en lawinegevaar. De toegangswegen waren 2 dagen afgesloten en ook de trein kon het skiresort even niet bereiken.  Inmiddels is Zermatt weer bereikbaar. 

  Lawinegevaar is afgenomen
  Inmiddels is de sneeuwdump gestopt. In het oosten van Oostenrijk valt vandaag en morgen nog een klein beetje sneeuw. Aan de zuidkant schijnt de zon weer. Aan de noordkant komt lage bewolking (hochnebel) voor. Boven de 800 meter zit je boven de wolkendeken en schijnt de winterzon volop. Het lawinegevaar was door het gewicht van de vele sneeuw op het hoogste niveau (5), maar neemt nu geleidelijk af. De vele sneeuw, soms een paar meter dik, is aan het inklinken en zal op veel plaatsen uiteindelijk een mooie stabiele basis vormen. In het zuiden van Zwitserland, in Wallis, in de Franse, rond Sestriere, en in Italiaanse Alpen, in het Aostadal, blijft het lawinegevaar de komende dagen nog verhoogd. Overigens is het altijd verstandig voordat je gaat skiën de lokale weer- en lawineberichten te volgen. 

  Kaiserswetter

  Komend weekeinde is het prima vertoeven in de Alpen. De meeste pistes zullen dan wel weer geprepareerd zijn en zijn afdalingen tot in het dal in de winterzon mogelijk. Alleen het oosten van Oostenrijk is nog gevoelig aan een paar centimeter sneeuw. Overdag blijft het op de meeste plaatsen licht vriezen, ’s nachts kan het boven het sneeuwdek flink afkoelen en zijn temperaturen van -10 graden mogelijk. Zondag breekt ook aan de noordflank van het Alpenmassief de zon weer door. 

  Opnieuw veel sneeuw voor de Alpen
  In de Pyreneeën ligt ook behoorlijk veel sneeuw en schijnt de zon. Een bel koude lucht boven de Golf van Biskaje trekt zondag over het Iberisch schiereiland en veroorzaakt niet alleen in de Pyreneeën, maar ook in het Spaanse hoogland een beetje sneeuw.  Deze ontwikkeling zorgt dat de stroming in Italië en in de Alpen weer zuidelijk wordt. Vanaf zondagavond kan er ook weer een beetje sneeuw vallen in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Veel meer sneeuw wordt verwacht vanaf dinsdag. Onder invloed van een zeer actieve depressie trekkend van Groenland naar IJsland zien we dat de straalstroom weer komt afzakken. Storingen met neerslag en wind trekken via de Britse eilanden het vasteland van Europa op. Deze west- tot noordweststau veroorzaakt vanaf dinsdag opnieuw veel sneeuw in de Zwitserse en Franse Alpen. Kijkend naar de sneeuwverwachting van het ECMWF 00 uur run zien we dat vanaf volgende week dinsdag 16 januari tot en met zaterdag 20 januari op veel plaatsen meer dan een meter sneeuw kan vallen. In het zuidwesten van Zwitserland en in de Franse Alpen wordt nog veel meer verwacht, plaatselijk zelfs twee en een halve meter….  De meeste mensen gaan tijdens de Carnavalsvakantie richting de Alpen. Carnaval valt dit jaar vroeg, van zaterdag 10 tot en met woensdag 14 februari. 

  Sneeuw voor het Sauerland

  In de lager gelegen wintersportgebieden, zoals bijvoorbeeld het Sauerland is de sneeuw door het zachte weer op veel plaatsen weggedooid en is het wachten op verse sneeuw. Komend weekeinde blijft het droog, maar vanaf dinsdag dringen storingen door tot in Duitsland en zal er in het Sauerland, in de Eifel en met name in het Zwarte Woud en in Beieren weer sneeuw van betekenis vallen. Dinsdag valt de meeste neerslag bij temperaturen rond 5 graden nog als regen en natte sneeuw. Vanaf woensdag wordt het kouder en vormt zich een nieuwe sneeuwlaag. 

  In eigen land natte sneeuw

  Na een rustig weekeinde met zondag eindelijk weer zonneschijn, wordt het vanaf maandag vrij guur met een stevige zuiden- of zuidwestenwind, aan zee soms hard of stormachtig en dagelijks buien, niet alleen met regen maar soms ook met natte sneeuw of hagel. Omdat het behoorlijk waait, blijven de temperaturen ’s nachts meest boven het vriespunt. Alleen tijdens heldere en rustige momenten komt het tot een graadje vorst en mogelijk ook gladheid. Overdag wordt het tussen de winterse buien door, als de zon even schijnt, een graad of 6.

  Bron: MeteoGroup

  • Advertentie

  Door: michel.nulens@meteogroup.com