Gladheid in de herfst

Advertentie
Mijn weer
 • Ook spoorwegen krijgen met dit fenomeen te maken.

  Een glad wegdekt, door afgevallen bladeren en wat vocht

 • Gladheid in de herfst
  03.11.2015 12:22

  Afgevallen blad
  Het fenomeen klasseert op het gebied van de natuur. Immers afgevallen blad kan eveneens erg problematisch zijn op de wegen. Menig fietser en motorfietsbestuurder heeft hiermee reeds op een onzachte manier kennis mee kunnen maken. Bladeren op het wegdek, die dan ook nog eens vochtig zijn door neerslag of door condensatie, kunnen het wegdek eveneens in een spiegel veranderen. Echter ook bestuurders van auto’s en vrachtwagens kunnen een slippertje maken over een afgevallen bladertooi.                                                          

  • Advertentie

  Blad en vocht
  Vaak krijg je ook dat door de wind weggedeelten vrij zijn en er op enkele plaatsen afgevallen blad ligt, maar dan wel in een groot aantal. Op de vrije weggedeelten is er uiteraard geen probleem en is de grip op de weg uitermate goed. Bij het stoppen op plaatsen waar er dan afgevallen bladeren liggen kan het voertuig (auto, fiets, motorfiets) dan plots toch beginnen te slippen. Het hoeft hiervoor zelfs niet eens te vriezen. Een beetje vocht op de bladeren is voldoende om dat stuk van het wegdek spiegelglad te maken. Immers door het vocht gaan de bladeren schuiven als er druk wordt op uitgeoefend.

  Rustige wegen
  Op druk bereden wegen is het gevaar evenwel minder, vermits hier de bladeren vaak niet de tijd krijgen om in een groot aantal te verzamelen. Minder drukke wegen, vooral in woonwijken of rustige secundaire wegen, kunnen dan weer wel bedekt geraken onder een bladertooi. Dat geldt ook voor voet- en fietspaden.

  Spoorwegen
  Echter ook spoorwegen kunnen grote hinder ondervinden. Immers de wielen van de trein malen het blad op het spoor fijn en dit in combinatie met vocht kan een dunne gladde laag op de rails vormen. Als een trein dan moet stoppen, kan de remafstand wel eens bijzonder lang zijn en is een ongeluk mogelijk.

  Voorspellingen
  Om dit fenomeen de kop trachten te bieden maakt meteogroup ook voorspellingen voor de te verwachten bladval en de kans op gladheid hierbij. De voorspellingen zijn vooral gebasseerd op de wind en het nog aanwezige blad op de bomen. Voor de volgende 10 dagen staat er wisselvallig weer op het programma met meer neerslag en ook meer wind. Hierbij neemt de kans op gladheid toe, maar nog niet in die mate dat er een alarmfase wordt afgekondigd.

   

  Door: MN