Het einde van de zomer?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De langetermijnsverwachting van de temperaturen toont duidelijk een trend naar lagere temperaturen. (Ensemble voorspelling ECMWF).

  Figuur 2: De clusteranalyse van de ECMWF ensemble voorspelling. Veruit alle members voorspellen dat het hogedrukgebied over de Britse-Eilanden blijft standhouden tot volgende week.

 • Het einde van de zomer?
  28.08.2015 14:38

  Voorlopig genoten we van een prachtige zomer, met veel zon en vaak hoge temperaturen. Geregeld klommen de temperaturen boven de tropische grens van 30 °C. Nu het schooljaar opnieuw begint, lijkt er ook een einde te komen aan het zomerse weer. Het laatste weekend belooft alvast nog heerlijk te worden.

  • Advertentie

  Een hogedrukgebied over Centraal-Europa bouwt zich uit richting ons land en stuwt daarbij warme continentale lucht door de atmosfeer boven ons hoofd. De temperaturen klimmen op zaterdag tot 26 graden in het binnenland en op zondag kan zelfs de tropische grens opnieuw bereikt worden.  De storingen zitten echter niet veraf, waardoor het op zaterdag en zondag avond toch tot buien en onweer kan komen. Vooral zondag avond kan er veel neerslag vallen.

  Hogedrukgebieden zijn vaak een voorbode op mooi en warm weer, maar de weerkaarten van volgende week laten ons zien dat dit niet altijd het geval is. Opnieuw wordt er een hogedrukgebied opgebouwd, maar de positie over de Britse Eilanden zorgt voor de aanvoer van koude oceaanlucht uit het noordwesten. Het blijft overwegend droog, maar de maxima komen niet meer boven 20 graden uit. Zulke hogedrukgebieden zijn vaak vrij standvastige atmosferische structuren, de meeste weermodellen voorspellen dat ook het weer van volgende week zal beheerst worden door koele oceaanlucht ten gevolge van een hogedrukgebied ten westen van ons land.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: SH