Recordzachte nacht?

Advertentie
Mijn weer
 • Aanvoer van zachte subtropische lucht met aanvoer van vele lage wolkenvelden, maakt een zeer hoge minimumtemperatuur mogelijk.

  Het zachte en vochtige weer levert dan ook weer fraaie beelden op, zoals hier van Hugo Mathues.

  Veerle Van Looveren kon ook mooie rode tinten vastleggen.

  Overdag zag André Demeulemeester veel bewolking, typisch voor de aanvoer van zachte subtropische lucht.

 • Recordzachte nacht?
  06.11.2015 16:33

  Zachte nacht en dag
  Vannacht blijft het erg zacht, naar onze verwachting daalt het kwik op vele plaatsen niet beneden 16 graden.  
  De norm ligt op gemiddeld 4,4 °C. Ook morgen zaterdag wordt het bijna ongewoon klam warm voor de tijd. Met een berekende maxiumtemperatuur van 20 graden, zitten we recordhoog. Het laatste record was van 1955 geleden toen het kwik tot 20,4°C steeg. Op een normale novemberdag kunnen we rekenen op maximaal 10 of 11 graden.

  • Advertentie

  Subtropische lucht
  Reden is de aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden tot zuidwesten. De luchtsoort is bovendien erg vochtig, met dauwpunten van 14 of 15 graden. Hierdoor is er aanvoer van veel laaghangende wolkenvelden. Niet alleen is de luchtsoort zeer zacht. De afkoeling blijft beperkt. De laaghangende bewolking zorgt voor een prima weerkaatsing van de warmtestralen, die de aarde tijdens nacht uitzendt. Daardoor blijft de afkoeling beperkt. Ook zorgt de matige zuidwestenwind dat er genoeg menging is met de hogere luchtlagen. Tijdens de nachtelijke afkoeling ontstaat er, bij weinig wind, namelijk gemakkelijk een temperatuursinversie in onderste lagen, vaak slechts de onderste 10 meter. Bij genoeg wind kan de warmere lucht hogerop steeds gemengd worden met de onderste koudere lucht.  

  Record?
  Voorlopig is het nog wat te vroeg voor het afkondigen van records. Daarvoor wachten we even op de metingen die we zaterdagmorgen zullen binnenkrijgen. Is het allemaal zo ongewoon. Ja, gezien we een dergelijke minima meestal in de zomer verwachten. Nee, omdat het nog in het verleden gebeurt is. Het gebeurt echter vaak nog dat het tijdens een winternacht erg zacht blijft. Minimale waarden van 15 graden zijn in het verleden nog genoteerd, zelfs in december. Overigens is dat vaak de maximumtemperatuur van die dag ook. Door het feit dat de zon geen invloed meer uitoefent, is de luchttemperatuur enkel afhankelijk van de aangevoerde lucht. De hoogste temperatuur kan dan evengoed ’s nachts als overdag gemeten worden. Begin november heeft de zon nog een beetje kracht om het kwik nog iets hoger te duwen, waardoor we zaterdag wellicht de kaap van 20 graden kunnen halen. Mogelijk wordt dat ook een record.   

  Bronnen: Klimaatgemiddelden en weerextremen, KMI  (Landuyt en Schietecat)

  Door: DH