Einde droogte?

Advertentie
Mijn weer
 • De droogte in een tijdsgrafiek. Mooi is te zien hoe de droogte steeds verder toenam, maar de laatste dagen stagneerde. Ook de volgende dagen neemt de droogte niet toe, door de verwachtte regen. Bron KNMI

  De geografische verdeling van de neerslagtekorten in ons land. Bron: waterinfo

  De tekorten in cijfers. Bron: waterinfo

  Neerslagverwachting tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag.

 • Einde droogte?
  22.07.2015 15:12

  De komende tijd verlegt de straalstroom zich meer naar het zuiden waardoor de ergste droogte voorlopig achterwege is. Wel is het zo dat het er op lijkt dat de koelere en nattere periode niet van lange duur zal zijn.

  • Advertentie

  Voorlopige stand droogte

  Momenteel is er nog steeds een aanzienlijke droogte in het land, ook al zijn de temperaturen lager en heeft het op sommige plaatsen al stevig geregend. Toch is het echter nog steeds een druppel op een hete plaat. In de grafiek hiernaast zien we de droogte in een tijdsgrafiek. Mooi is te zien hoe de droogte de laatste weken verder toenam, maar de afgelopen dagen stagneerde. Ook de volgende dagen neemt de droogte niet toe, door de verwachtte regen. De neerslagtekorten zijn echter nog steeds vrij hoog. In sommige delen van het land ligt deze zelfs nog boven 200 mm. In een gemiddelde zomer is het droogtetekort slechts 100 mm. Erg droog is het in de regio’s rond Leuven en op verschillende plaatsen in de Kempen.De minst droge stations (150 of 160 mm neerslagtekort) bevinden zich in de omgeving van Brugge, Aalst, Mechelen en rond Maastricht.

  Even natter

  De droogte is even gebroken en het lijkt er daarbij op dat we daarmee even niet meer in de categorie van de 5% droogste zomers zijn beland. Tijdelijk, want het kan uiteraard nog alle kanten op.  Vooral tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag lijkt er toch wel wat water te gaan vallen. Vooral in de noordwestelijke regio’s,  West- en Oost-Vlaanderen en de westelijke delen van Antwerpen lijken vrij veel regen te krijgen, in de orde van 15 mm. Meer naar het zuidoosten neemt de neerslaghoeveelheid af en spreken we eerder van 5 tot 10 mm. Zaterdag vallen er nog enkele buien, vooral in het oosten. Zondag is het droog, maar ook maandag tot en met woensdag is het vrij nat met geregeld buien, zelfs met een onweerachtig karakter. De natte periode is echter van korte duur. Op langere termijn lijkt het oude patroon toch terug te keren. Volgens de laatste Europese modelberekeningen zou het vanaf de helft van volgende week droog worden onder invloed van een nieuw blokkerend hogedrukgebied dat zich zal uitbreiden naar het oosten.

  Bronnen: KNMI.nl, waterinfo.be

  Door: DH