Koude periode

Advertentie
Mijn weer
 • De verwachting voor de volgende dagen, somber en vooral koud.

  Het EPS model bevestigt de koude periode, maar ook de hogere temperaturen nadien.

  Terwijl in het westen de zon scheen, had het centrum en het oosten te maken met wolkenvelden en daar bleef het kwik ook onder 10 graden.

 • Koude periode
  13.10.2015 12:33

  Normaal 15 graden
  Vandaag bereikt het kwik rond de middag gemiddeld 5 graden. Als maxima zou na de middag 7 of 8 graden verwacht mogen worden. Normaal mogen we in deze periode echter gemiddeld een graad of 15 verwachten. Dat is wel een behoorlijk verschil. Ook de volgende dagen blijft het kwik onder 10 graden. Pas op het einde van de week is 10 graden opnieuw in zicht.

  • Advertentie

  Sneeuw in de Hoge Venen.
  Niet enkel de temperatuur is opmerkelijk, maar ook mag er in de Hoge Venen sneeuw verwacht worden. Het zijn evenwel geen grote hoeveelheden, maar mogelijk kan er tijdelijk wel een dun wit tapijtje gevormd worden in de ochtend. Immers een storing brengt volgende nacht neerslag met zich mee vanuit het oosten. Met temperaturen rond het vriespunt resulteert dit tot lichte sneeuwval in de Hoge Venen. In 1975 lag er echter al eerder sneeuw. Op 11 oktober werd er toen 2 cm sneeuw gemeten in Botrange. In Vlaanderen daalt het kwik tot 2 of 3 graden, wat net geen sneeuw oplevert, maar wel regen.

  Noordoostenwind
  Oorzaak van deze koude temperaturen is de aanhoudende noordoostelijke wind, waarbij koude landlucht lucht van polaire oorsprong naar onze streken wordt gestuurd. Daarbij is er nog veel bewolking, waardoor de zon ontbreekt en het overdag nauwelijks kan opwarmen.
  Hoewel het kwik op het einde van de week richting 10 graden uitkomt, is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. De temperaturen normaliseren zich waarschijnlijk na het weekend, dan is er ook meer ruimte voor de zon.

  Door: MN