Even storm?

Advertentie
Mijn weer
 • Windverwachting in knopen van UKMO model van zaterdag om 12u. Het lagedrukgebied bevindt zich boven de kustgebieden van Noord-Holland, wat daar weinig wind oplevert. In het binnenland staat er een krachtige wind, aan zee krachtig (7 bft) tijdelijk stormachtig (8 bft).

  Hetzelfde model voor 14u met vooral in het noorden van het land een volle 6 bft.

  Zaterdagavond (20u) ligt het sterkste windvelden boven het noorden van Nederland en aan de Hollandse kusten. Bij ons neemt de wind fors af.

 • Even storm?
  24.07.2015 14:50

  Een kleine zomerstorm gaat zaterdag voor herfstige taferelen zorgen, zonder meteen voor grote overlast te zorgen. De rukwinden kunnen oplopen naar 80 km/u, in het noordwesten en aan zee zelfs naar 90 km/u.

  • Advertentie

  In een weersituatie als deze, komt het erop aan om de meest realistische optie te kiezen. Modellen zijn wetenschappelijke benaderingen van de werkelijkheid. Het is dus de taak als meteoroloog om een zo goed mogelijke inschatting te maken van wat we mogen verwachten. Als we wat meer inzoomen op het windveld dat we morgen krijgen. Het Engelse model UKMO kwam met zeer zware windstoten op de proppen voor de kustregio, boven 100 km/u, in het binnenland 80 of 90 km/u. Het Europese model is minder pessimistisch en houdt het op 90 km/u. In het binnenland zou het doorgaans om rukwinden gaan van 70 of 80 km/u. Wellicht dat het UKMO model iets overdrijft, maar de waarheid zal wellicht tussenin liggen. We houden het dus op gemiddeld 80 km/u in het binnenland en 90 km/u aan zee.

  Hiernaast zie je de figuren van de gemiddelde windverwachting in knopen (omgerekend naar beaufort of bft) van het Engelse UKMO model tijdens drie verschillende timesteps. De eerste is van zaterdagmiddag. Het lagedrukgebied bevindt zich dan boven de kustgebieden van Noord-Holland, wat daar overigens weinig wind oplevert. In het binnenland staat er een matige tot krachtige wind, in het zuiden is de windsnelheid het laagst. Aan zee waait de wind krachtig (7 bft) tijdelijk stormachtig (8 bft).

  De tweede figuur geeft hetzelfde model aan, maar dan om 14u. Het zwaarste windveld bevindt zich dan boven de kusten van Zuid-Holland, Zeeland en ook de kust nabij het Zwin. In het noorden van het land is de gemiddeld wind dan nog iets aangewakkerd. Dan komen vermoedelijk de hoogste rukwinden voor.
  De derde figuur is van zaterdagavond (20u) en dan ligt het sterkste windvelden boven het noorden van Nederland en aan de Hollandse kusten. Bij ons neemt de wind dan fors af.

   

  Door: DH