Hittegolf?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1 :Atmosferische situatie van deze dinsdag

  Figuur 2 : voorspelde windrichting voor morgen, waarop we duidelijk een ZZO-wind zien

  Figuur 3: verwachte temperaturen voor verschillende belgische steden

 • Hittegolf?
  23.08.2016 12:55

  Sinds vandaag worden we in België getrakteerd op warm zomerweer. De weermodellen voorspellen bovendien dat het de komende dagen zonnig zou blijven, met bovendien temperaturen die om en bij de 30 graden uitkomen?

  • Advertentie

  Is er bijgevolg een hittegolf in de maak?

  Laten we eerst kijken hoe we aan dit prachtig weer komen:

  een hogedrukgebied heeft postgevat boven Duitsland en stuurt van daaruit warme lucht vanuit het zuiden van Europa onze richting uit, zoals je op figuur 1 kunt zien. We zitten bovendien in een heel brede warme sector van een storing (waarvan het warm front ons gisteren enkele buien gaf), met het koud front dat ten westen van ons gehouden wordt door de invloed van de anticycloon.

  Ook op figuur 2 zie je duidelijk dat de wind uit het zuiden tot zuidoosten waait.


  Tot en met zondagvoorspellen de weermodellen dat dit hogedrukgebied zou standhouden, ook al zou het wat verzwakken de komende dagen. Pas maandag zou een storing vanuit eht westen voor een weeromslag zorgen.

  De 'officiële' definitie van een hittegolf is de volgende: "Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuurhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Temperatuur 25,0°C of meer bedraagt (zomerse dagenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Zomerse_dag); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen)."

  Opmerking: Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde thermometerhut en niet op een thermometer die je aan je buitenmuur van je huis hangt!

  De temperatuursverwachting voor verschillende Belgische steden voor de volgende dagen kan je zien in figuur 3.

  Voor Brussel zien we dat een hittegolf, met deze voorspelling, er net niet in zit, we komen vrijdag of zaterdag respectievelijk 0.5 en 0.3 graden te kort!

  Voor Kleine Brogel, in de zomer vaak de warmste plek van het land dankzij de zandgronden, zit een hittegolf er echter wél in, met zelfs 6 dagen van meer dan 25 graden waarvan 4 met meer dan 30°C!

   

  Dat het de komende dagen warm wordt staat zo goed als vast, maar pas volgend weekend zullen we ook weten of we de eerste en waarschijnlijk enige hittegolf van deze zomer zullen meegemaakt hebben.

  Door: Wouter de Geus