Lage en hoge bewolking

réclame
Mon MeteoGroup
 • Lage bewolking plaagt het noorden van het land.

  De lage wolkenvelden trekken via Nederland weg. Erachter ontstaan enkele stapelwolken.

  De animatie waarbij wolken op verschillende niveau's andere trekrichtingen vertonen.

  De windpeiling boven Zaventem van 12 oktober om 17 u toont op verschillende niveau's een andere windrichting.

  De cirrusbewolking die vanuit het westen binnendreef. Bron: webcam Skystef.

  Hoge bewolking en vliegtuigstrepen kunnen wijzen op een weersverandering. Foto: Denis Kemp op 19 oktober

 • Lage en hoge bewolking
  20.10.2008 14:21

  Hogedrukgebieden zorgen vaak voor droog en zonnig weer, maar niet altijd. Lage bewolking kan roet in het eten gooien en erg hardnekkig blijven hangen. Dat hebben we nu al twee weekends achtereen ondervonden. Gisteren (zondag 19-10) was het weer raak voor de noordelijke regio’s van ons land, laaghangende bewolking afkomstig van een storing die actief was boven de Noordzee, maar geleidelijk wegtrok. Op het satellietbeeld is dat goed te zien. In de namiddag verdween dan de lage bewolking overal en werden er enkele stapelwolken gevormd in de licht onstabiele luchtmassa.

  • Publicité

  Wolkenanimatie

  Als je de wolkenbeelden achter elkaar zet, krijg je een wolkenanimatie en kan je interessante dingen ontdekken. Zo was het weekend van 11 en 12 oktober ook zonnig, al moesten vele plaatsen de blauwe hemel tijdelijk inruilen voor een grijze. Uit de animatie kan je de wind in de verschillende windregimes halen die er in de hogere luchtlagen voorkomen. De bewolking die je traag ziet optrekken is de lage bewolking. Deze schuift naar het noorden, wat wijst op een zuidelijke stroming. Deze bewolking verdwijnt aan de zuidrand ook gedeeltelijk omdat er warmere lucht aan ‘knabbelt’. Warme lucht kan immers meer vocht in de vorm van waterdamp bevatten dan koudere lucht. De minuscule druppeltjes, waaruit zo’n wolk bestaat, verdwijnen hierdoor. Een ander pakket wolken komt binnenschuiven vanuit het zuidwesten. Deze wolken bevinden zich wellicht op middelgrote hoogte. Tenslotte komt er vanuit het westen een streep hoge bewolking binnen, te zien aan de dunne vezelige structuur. Het zijn cirruswolken, die zich zo hoog bevinden, vaak rond 10 kilometer hoogte of meer, dat de onzichtbare waterdamp sublimeert op vrieskernen tot ijskristalletjes.

  Windpeiling

  Op de windvlaggetjes van een ballonpeiling op de bewuste dag kan je ook mooi zien dat de trekrichting op grondniveau zuidelijk is, terwijl dit op zo’n 10 km westelijk is. Dit noemt men “windschering”. Bij een sterk uitgesproken windverandering is de kennis van de windverandering erg belangrijk voor piloten bij het landen of opstijgen. De vlaggetjes geven de windrichting aan, terwijl de lijntjes eraan staan voor de windsnelheid. Eén streepje staat voor 10 knopen, een half lijntje voor 5 knopen. Een knoop is een zeemijl per uur die overeenkomt met 1,852 km/h; 10 knopen is dus 18.52 km/h. De snelheid hogerop is steeds groter dan aan de grond. Zo staat er op 5 km een wind van 25 knopen (zo’n 40 km/h), terwijl aan de grond met moeite 5 knopen wordt gehaald. Het kan echter veel harder. Wanneer de straalstroom boven onze omgeving ligt, kan de wind op 10 km 150 knopen halen, ruim 250 km/h ofwel een ware orkaan ver boven onze hoofden. In zo’n situatie is er meestal weinig verschil in windrichting tussen het grondniveau en de hogere luchtlagen. De windpeiling van 12 oktober met zwakke hoogtewinden wijst op een rustige weersituatie met de nabijheid van een hogedrukgebied.

  Afbeelding homepage: uitsnede foto Gieny Boersma

  Auteur : DH